Beleef de outback in Undara

0
200
Foto: TripAdvisor

De vloer is lava. Het plafond ook. In Queensland, is een unieke plek op een uniek continent. Hier kun je de Australische outback echt ervaren. Je wordt gewekt door het gefluit van de vogels en kunt zomaar een kangoeroe tegenkomen wanneer je op weg bent om de beroemde lava-buizen te bezoeken.

Wat valt er te zien?

Outback!

Je kunt niet écht zeggen dat je Australië je kent als je alleen maar langs de gebruikelijke backpackersplaatsjes aan de oostkust bent gereisd. Als je echt avontuurlijk bent aangelegd kun je natuurlijk een auto kopen en zelf de woestijn in trekken om daar een paar dagen door te brengen. Maar de meeste mensen vinden het toch wel prettig om in een echt bed te slapen. En een gids die je de interessante plekjes wijst is ook wel handig. Dat is wat Undara je te bieden heeft.

In het Undara Vulcanic Park kun je sowieso alleen komen met een gids, want het gebied is uitermate kwetsbaar. De gids neemt je mee naar de beroemde “Lava tubes” en wijst je op de interessante zaken waar je normaal zo aan voorbij zou lopen. En bijzonder is het hier echt. Geloof het of niet, zelfs over de stenen valt hier genoeg te vertellen. Zorg dat je van tevoren boekt, want vol=vol.

Archway Explorer Lava Tube Tour

Deze wandelexcursie kost AUS$ 60 en duurt 2 uur en is voor iedereen goed te doen, want de hele route loopt over een houten wandelpad, met hier en daar een trapje. Vertrek is om 8:00, 10:30, 13:00 en 15:30.

Wind Tunnel Explorer

Persoonlijk zou ik deze wandeling boeken. De prijs is hetzelfde (AUS$ 60) en ook deze wandeling duurt 2 uur. Maar je gaat wel van de houten wandelpaden af en komt in de rauwe natuur terecht. Je moet wel gemiddeld fit zijn, want er zal wat over rotsen geklommen moeten worden.

Ook deze tour vertrekt om 8:00, 10:30, 13:00 en 15:30.

Wildlife

Kijk, die lava tunnels zijn verrekte gaaf. Maar wat doe je de rest van de tijd? Je kunt natuurlijk onder een boom gaan zitten en een (meegebrachte) goon-of-wine leegdrinken. Maar als je toch in de woestijn zit, wil je toch ook de dieren meemaken?

Voor AUS$ 55 nemen de gidsen je mee naar een prachtige plek waar je kunt genieten van een zonsondergang boven de outback zoals je die nog nooit gezien hebt. Je vertrekt tussen 17:00-18:00 (afhankelijk van de tijd van het jaar) en krijgt onderweg wat te drinken en een fruit/kaasplankje.

In de schemering bezoek je ook nog even de ingang van de lavatunnels, waar het ineens wemelt van de insecten. Die insecten trekken roofdieren aan, zoals hele kleine vleermuizen aantrekt. Die zijn op hun beurt weer een smakelijk hapje voor pythons en bruine boomslangen. Dit zie je nergens (en ik baal als een stekker dat ik dit nu, tijdens het schrijven, pas ontdek!

Hoe kom je er?

Unara Vulcanic Park (en Undara Experience dus ook) ligt in Queensland, niet ver van Highway 1 en is goed te bereiken per auto. Heb je geen auto? Dan kun je kiezen tussen de makkelijke optie (bus) of de coole optie. De makkelijke optie is de bus transfer. Deze vertrekt op maandag, woensdag en vrijdag vanuit Cairns.

De andere dagen (dinsdag, donderdag en zaterdag) kun je weer terug vanuit Undara naar Cairns. Ga er wel even voofr zitten, want je bent zo 4 tot 5 uur onderweg. En omdat de bus pas de dag erna teruggaat, is een overnachting in het resort min of meer verplicht.

De bus is leuk, maar echt cool is de trein. Je neemt daarvoor de Savannahlander, die vanuit Kuranda (ook al zo een mooie bestemming, daar moeten we écht nog eens wat over schrijven) naar Mt. Surprise, Einasleigh en Forsayth. Vanaf Mt. Surprise is het nog maar een (relatief) klein stuk naar Undara Vulcanic Park. Bel met +61 7 4097 1900 om te regelen dat ze je op komen halen.

 De trein is echt te leuk voor woorden en onderweg reis je door zowel de regenwouden (Werelderfgoed lijst!) én door de woestijn. Mooie uitzichten gegarandeerd.

Image of Savannah Lander, trein naar Kundura)
Savannahlander, trein (Foto: Kundura Experience)

Waar slaap je?

Een verblijf op Undara is niet goedkoop, maar man… de accomodaties zijn wél uniek!

Pioneer hut

De eerste accommodatie waar ik naar kijk is natuurlijk de pioneer hut. Want in de outback slapen, dat moet ruig, toch? En laten we eerlijk zijn, het klinkt ook goedkoop. Maar met $ 195 per nacht is dit écht geen goedkope optie. Maar dan heb je wel een Queensize bed én airconditioning. Maar ja… AUS$ 195 is té duur.

Oude treinwagon

Reis je in Nederland veel met de trein? Dan klaag je vast ook vaak over de vertragingen. Soms lijkt het wel dat de NS vaker stilstaat dan rijdt. De treinwagons in Undara rijden in ieder geval niet. Ondernemende Aussies vonden een twaalftal oude wagons en wisten meteen dat dit perfect zou zijn voor een hotel in de outback.

De wagons namelijk omgebouwd tot tweepersoons kamer. En zoals je aan de foto’s ziet, is die verbouwing erg geslaagd.  Overnachten in deze wagons kost (voor 2 personen) zijn AUS$ 185 per nacht.

Iets betaalbaardere opties om in Undara te verblijven?

Is er dan helemaal geen outback accommodatie die voor de gemiddelde backpacker te betalen is? Gelukkig wel.

Zo kun je een tweepersoonstent huren in het “Swag Tent Village” voor AUS$ 80 per nacht. Voor AUS$ 128 heb je een vierpersoonstent en voor AUS$ 135 een zespersoonstent. Als je een groepje bij elkaar weet te krijgen zijn die kosten erg redelijk en vergelijkbaar met een niet al te slecht hostel in Sydney.

Of je zet je eigen tentje op op de camping. Een plekje zonder stroom kost AUS$ 16,50 per nacht (voor AUS$ 19,50 heb je een stroom aansluiting).

Het is een stuk goedkoper dan een van de andere accommodaties. En je kunt ook wel zeggen dat kamperen in de outback de enige échte manier is om er te slapen.

Alles bij elkaar is een bezoek aan Undara Vulcanic Park en de lavatubes niet goedkoop. Maar de ervaring is once-in-a-lifetime. Ik zeg: DOEN!

DELEN
Vorig artikelDorst in Sydney; waterrestricties van kracht
Volgend artikelWestern Australia Day
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.