Cradle Mountain (Tasmanië)

0
165

Toen ik mijn eigen reis voorbereidde was er een stukje van Australië dat aan mijn aandacht ontsnapte. Het ging om een eiland dat onder Victoria ligt. Op zich kun je het niet missen: Tasmanië. Een van de hoogtepunten die ik zelf dus nog moet bezoeken is Cradle Mountain.

Cradle Mountain is een berg van 1.545 meter hoog dat in de binnenlanden van Tasmanië ligt. Deze berg ligt op de grens van de gebieden van twee inheemse stammen, namelijk de Big River Nation en de Northern Tasmanian Aboriginal nation. De kans dat je ze er aantreft is echter klein, want ook hier waren de eerste pioniers erg voortvarend in het overnemen van het land.

Prachtig National Park


Cradle Mountain is een van de highlights van het Cradle Mountain-Lake St. Clair National Park. Maar er is meer moois te zien in dit nationale park.

Let op: je hebt een Holiday Pass nodig, deze koop je via Parks&Wildlife Service Tasmania en geeft gedurende 8 weken toegang tot alle Nationale Parken op Tasmanië. De toegangspas kost AUS$ 30 per persoon of AUS$ 60per auto met maximaal 8 inzittenden).

Uitzicht over Dove Lake

Voor veel mensen die het park bezoeken is een stop aan de overkant van Dove Lake een verplichte stop. Het uitzicht op Cradle Mountain over het meer wordt geroemd als dramatisch en overweldigend. Tenminste, als het weer meezit. Want bij slecht weer kan de top van de berg in de wolken zitten.

Wandelen

In de omgeving zijn een aantal goed verzorgde wandelroutes voor een fijne bushwalk. Trek stevige schoenen aan, neem voldoende water mee en ga op pad. Als je wilt gaan wandelen, zorg dan dat je een goede routekaart meeneemt. Je kunt deze kopen bij het bezoekerscentrum, 2 kilometer voor de ingang van het National Park. Ook kun je ze kopen via de webshop van Parks & Wildlife Service Tasmania.

Ben je iets minder ambitieus, dan kun je ook een korte wandeling maken. De volgende routes duren maximaal 2 uur:

 • Dove Lake Loop Track Een ideale wandeling voor wanneer je snel een goed beeld van het National Park wilt krijgen. De route begint op de Dove Lake parkeeplaats en voert je met de klok mee rondom het meer. Je loopt langs Cradle Mountain en door het rustieke Ballroom Forest (Meer info op P&WS).
 • Visitor Center Rainforest Walk
  Dit is een korte wandeling vanuit het bezoekerscentrum. Je loopt over een houten wandelpad door gematigde regenwouden. Onderweg heb je een mooi uitzicht over de Pencil Pine Watervallen. Deze route doe je in een kwartiertje en is ook voor rolstoelers toegankelijk.
  (Meer info op P&WS).
 • Weindorfers Forest Walk
  Je vertrekt vanaf het Waldheim chalet. Gustav Weindorver is de grondlegger van het National Park, dus dit huisje heeft een belangrijke waarde voor het park. Benieuwd hoe de mensen hier vroeger leefden? Bezoek dan ook de tentoonstelling in het chalet. De wandelroute loopt door een bos met diverse soorten dennenbomen en duurt ongeveer 20 minuten.
  (Meer info op P&WS).
 • Enchanted Walk
  De naam alleen is al super aantrekkelijk. Je vertrekt vanaf de brug bij de ingang van het park en komt langs betoverend mooie watervallen, mysterieuze waterplassen, heide en regenwoud. En dat allemaal in ongeveer een half uur!
  (Meer info op P&WS).

Op pad met de Park Ranger

Logo Park & Wildlife Services Tasmanië

Net zoals je in Nederland op pad kunt met de boswachter, kun je in Australië op pad met de Ranger. Er zijn verschillende activiteiten, zoals wandelingen, lezingen, fotoshows. Leuk en leerzaam.

Barn Bluff

Deze berg is best bekend, maar alleen te voet te bereiken. Bovendien ligt hij achter Cradle Mountain, waardoor hij aan de aandacht van de meeste reisgidsen ontsnapt is. We schreven er kort over in het artikel “10 briljante stukken Australische schoonheid die je alleen te voet kunt bereiken” (nummertje 3)

Aboriginal geschiedenis

Het gebied rondom Cradle Mountain is belangrijk voor de oorspronkelijke bevolking, die hier sinds de laatste IJstijd heeft geleefd als jagers-verzamelaars. Rondom Cradle Valley liggen verschillende plekken waar je de Aboriginal geschiedenis kunt zien. Je moet echter wel weten waar je naar op zoek bent, dus raad ik je aan een gids in te schakelen. Voor rockpaintings kun je beter in het Red Centre van Australië zijn.

Dierenleven rondom Cradle Mountain

In de omgeving kun je met een beetje geluk wombats , stekelvarkens (echidna) en zelfs de Tasmaanse Duivel spotten. Ja, dit diertje bestaat echt en was de inspiratiebron voor dat beroemde cartoonfiguurtje. Natuurlijk wemelt het er ook van de felgekleurde vogels.

Let wel op waar je loopt, want ook de Tijgerslang voelt zich thuis op Tasmanië. Deze slang voedt zich met kikkers en dergelijken, maar als hij zich bedreigt voelt kan hij bijten. De beet kan dodelijk zijn.

Zat te doen en te zien dus, rondom deze typische berg.

DELEN
Vorig artikelNieuw bankbiljet van 50 AUS$ bevat spelfout, 2.3 miljard AUS$ in omloop
Volgend artikelGluren naar Aussies (5): vliegveld ADL
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.