Een doodse boel in Ingham?

0
126
Kaartje: Google Maps

Australië heeft best veel vreemde, bizarre touristische trekpleisters. Denk aan de Big Pineapple, de Big Koala of een heuse brandende berg!

Maar van alle attracties heeft Ingham misschien toch wel de raarste. Ingham ligt ongeveer 110km ten noorden van Townsville, of 300km ten zuiden van Cairns. Het plaatsje telt volgens de laatste officiële telling 4.357 zielen. Het is dat ik er op mijn tocht langs de kust vanaf Cairns toch voorbij kwam én dat me aangeraden was hier een stop te maken, anders zou ik straal aan zijn voorbij gereden.

Australisch-Italiaans festival

De belangrijkste pijler van de economie in dit plaatsje is de suikerteelt, maar het plaatsje is vooral bekend omdat het een heel sterke Italiaanse achtergrond heeft. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw stroomden de immigranten uit Italië (en in mindere mate Spanje) naar Ingham, waar zich een hechte Australisch-Italiaanse gemeenschap vormde. Om die reden kreeg het plaatsje de bijnaam “Little Italy”.Elk jaar in mei wordt deze culturele achtergrond gevierd met het Australian-Italian Festival

Foto: www.australianitalianfestival.com.au

Doodse boel

aar ja. Ik was er niet in mei. En voor mij, als reiziger, was het maar een doodse boel. Letterlijk, want waar werd ik naartoe gestuurd? Wat was de meest opzienbarende bezienswaardigheid, dat duidelijk een ode was aan de Italiaanse herkomst van de bevolking? Het kerkhof.

Geen geintje!

Opzienbarend

En ik moet toegeven, het was een opzienbarend bezoek. Denk jij bij het woord begraafplaats ook aan stenen kruizen, grafstenen met daarop de naam, geboorte- en sterfjaar en misschien wat (verwelkte) plantjes? In Ingham pakken ze het ietsje anders aan.

Ook dit komt door de sterke culturele invloed van de Zuid-Europese immigranten. De immigranten hebben hun katholieke aard meegenomen. En zoals dat vaker gaat met migranten in een onbekende omgeving hebben ze zich vastgeklampt aan hun culturele identiteit. Een deel daarvan is dat begrafenissen erg serieus genomen worden. De status van de overledene moet ook na het overlijden duidelijk gemaakt worden.

Enorme mausolea

Dus geen simpel graf, maar hele mausoleums. Vooral de oudere mausolea trekken de aandacht: wit stucwerk, veel marmer, en gothisch ogende ramen en deuren. De iets moderne mausolea hebben soms een plat dak met een borstwering en zijn rijk gedecoreerd met tegels.

Begraafplaats Ingham, bron: www.queensland.com

Ik heb op mijn reizen dorm rooms gezien die kleiner waren dan deze eeuwige rustplaatsen. Locals vertelden me dat de weelde van het graf een duidelijk statussymbool is, en dat families zelfs met elkaar de strijd aangingen over wie het mooiste grafmonument had.

Sommige mausolea kostten meer dan een mooie nieuwe middenklasse auto. Er zijn er zelfs bij die meer kostten dan een vrijstaand huis in Ingham!

Met verbazing heb ik rondgelopen. Als jij op je reis langs Ingham komt, is het de stop meer dan waard. Je zult er nog lang aan terugdenken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.