Eungella National Park: regenwoud en platypus

Eungella National Park: regenwoud en platypus

0
101
Platypus-hotspot
Elke avond, als het schemert, staat deze brug vol mensen die de platypus willen zien.

Eungella National Park is één van de weinige plekken op aarde waar je het vogelbekdier (platypus) in het wild kunt zien. Maar het is nog zó veel meer!Eungella National Park ligt in Queensland, ongeveer 80 kilometer landinwaards vanaf Mackay. Het park wordt gezien als het grootste ononderbroken stuk subtropisch regenwoud in Australië. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom Eungella National Park onder toeristen populair is. De roem van het park komt vooral dankzij de platypus.

Eungella NP op Google Maps
Kaart: Google Maps

Eungella NP toeristentrekker #1: De platypus

Platypus in Broken River (Eungella NP)De platypus, of in goed Nederlands het vogelbekdier, is een raar beestje. Het is een waterdier en een landdier. Maar daar zijn er meer van. Het unieke aan de platypus is dat het het enige zoogdier is dat eieren legt. Het wordt wel gezien als de missing link, de schakel in de evolutie tussen reptielen en zoogdieren.

Het diertje is niet alleen heel bijzonder, maar ook enorm zeldzaam. Een van de weinige plekken waar het nog in het wild voorkomt is, inderdaad, Eungella National Park. De beste plek om de diertjes te zien is bij Broken River. Bij schemering kun je ze vanaf de brug zien zwemmen.

Platypus-hotspot
Elke avond, als het schemert, staat deze brug vol mensen die de platypus willen zien.

Andere beestjes en plantjes

Ook andere dieren vinden in Eungella National Park een goed thuis, bijvoorbeeld amfibiën (16 soorten), reptielen (20 soorten) zoogdieren (28 soorten) en vogels (111 soorten).

Ook de botanici onder ons kunnen ook hun hart ophalen in Eungella. In het park komen in totaal 16 schimmelsoorten voor, 19 mossen, 4 soorten conifeer. Ook tref je 92 verschillende soorten varens aan (ik wist niet beter dan dat er slechts één soort was) en nog eens 353 plantensoorten.

Eungella National Park is meer dan het vogelbekdier

Het bekijken van vogelbekdieren is reden genoeg om even van de snelweg af te buigen en een omweg naar Eungella te maken. Maar als je denkt dat er niet meer te vinden is, heb je het verkeerd.

Finch-Hatton-Gorge-Eungella-NP
Finch Hatton Gorge in Eungella National Park (let op: Zwemmen verboden, want levensgevaarlijk)

Het nationale park is ruim 52.900 hectare groot en steekt op het hoogste punt 1259 boven de zeespiegel uit (Mt. Dalrymple). 30.000 hectare van het park is bedekt met regenwoud. Vroeger was dit bos tweemaal zo groot, maar Europese kolonisten waren enthousiast met de hakbijl in hun zoektocht naar goed timmerhout. In 1941 besloot men dat er wel genoeg gekapt was en werd het National Park in het leven geroepen.

Verken het Land der Wolken

De naam Eungella is afkomstig uit het aboriginal (meer specifiek: de Wirri, die hier woonden) en betekent “Het land der Wolken”. Het gebied doet zijn naam eer aan. Elk jaar valt er meer dan 2200 milimeter regen en het gebied is daardoor vaak in nevelen gehuld.

Vanwege de hevige regenval is het verboden om te zwemmen of in het water te springen. Maar wandelen is natuurlijk altijd mogelijk. Er zijn korte wandelpaden over verharde paden, maar voor de die-hards begint hier ook een wandelroute van ruim 65 kilometer.

Honger gekregen? Moe?

Heb je honger gekregen van het wandelen en het spotten van de platypus? Vlakbij de brug op Eungella Dam Rd vindt je niet alleen het bezoekerscentrum, maar ook de Broken River Kiosk waar je overdag iets te eten kunt halen. Voor het avondeten ben je aangewezen op n het iets duurdere Platypus Lodge Restaurant.

Plan echter wel vooruit waar je de nacht wilt doorbrengen. Het aantal hotels in de directe omgeving is erg beperkt. Daardoor zijn de kamerprijzen bizar hoog. Beter rijd je daarom ‘s avonds door naar Mackay, waar de overnachtingsprijzen ietsje redelijker zijn.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: