Great Stupa of Universal Compassion: Een boeddhistisch heiligdom in aanbouw

0
37

Backpacken gaat niet alleen om avontuur en dingen ontdekken. Het draait ook (een beetje) om bezinning. Als je hiervoor open staat, kun je veel over jezelf leren. Breng eens een bezoek aan Bendigo, want hier wordt de “Great Stupa of Universal Compassion” gebouwd.

locatie Great Stupa of Universal Compassion Bendigo, Vic
Locatie van de Great Stupa of Universal Compassion, Bendigo (Vic). Kaartje: Google Maps

Een stupa (uitgesproken als “stoepa”) is een boeddhistisch heilig bouwwerk. Een stupa symboliseert het ‘verlichte brein en het pad tot verlichting’. Ook is het een plek waar je heilige objecten vindt. In Bendigo wordt nu gebouwd aan de grootste stupa van de westerse wereld. Als je hier heen gaat, bezoek je dus een bouwplaats. Dat klinkt raar, maar als het in Barcelona kan (De Sagrada Familia), waarom dan niet ook in Bendigo? De basis van het gebouw is een vierkant van vijftig bij vijftig meter. Hierop komt, zoals gebruikelijk bij stupa’s, een bolvormige opbouw. Alles bij elkaar wordt het bouwwerk 50 meter hoog.

Doelstellingen van de Great Stupa of Universal Compassion

De mensen achter dit grote Boeddhistische heiligdom hebben een aantal doelen:

  • Mensen inspireren om op zoek te gaan naar een spiritueel en vreedzaam pad
  • Een bedevaartsoord worden voor boeddhisten van overal ter wereld
  • Iedereen, maar vooral mensen in nood, een plek bieden om je in vrede en rust terug te trekken
  • Voorlichting geven over Boeddhisme aan iedereen die interesse heeft
  • Een locatie bieden voor onderricht, seminars en evenementen
  • Dienend zijn aan zoveel mogelijk mensen

Grootste Jaden boeddha ter wereld

Grootste Jaden Boeddha ter wereld (foto: The Australian)
Bron: The Australian

De claim-to-fame van de Great Stupa of Universal Compassion gaat verder dan de afmetingen van het gebouw, het is namelijk ook de “thuisbasis” van de grootste Jade Boeddha ter wereld. Jade is een steensoort die veel wordt gebruikt in sieraden. HEt spul is niet goedkoop, dus een Boeddha beeld dat meer dan vier ton weegt is het wel waard om even voor om te rijden.

Behalve de Boeddha zie je in de Great Stupa of Universal Compassion ook veel kunst- en cultuurobjecten uit Azië. Ook kun je er veel te weten komen over het Boeddhisme, mediteren en welzijn terwijl je wacht op de rondleiding door het gebouw.

Een waarschuwing voor verstokte vleeseters: boeddhisten geloven dat je geen enkel wezen kwaad mag doen. Ze zullen dus nooit een dier eten. Alle gerechten in de horeca zijn dan ook vegetarisch/veganistisch.

Handig om te weten

De Great Stupa of Universal Compassion is te vinden op 25 Sandhurst Town Rd, Bendigo en is doordeweeks geopend van 9-17u, in het weekend van 10:30-17u. De meeste bezoekers spenderen hier 1 á 2 uur, behalve natuurlijk deelnemers aan lezingen en evenementen. Kleed je wel warm aan, want door de dikke muren kan het binnen -zelfs op hete dagen- verrassend koel zijn.

Wil je alvast een voorproefje? De Melbourne Site Hunters namen in 2017 een kijkje in de Stupa-in-aanbouw.

Bron foto: The Australian

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.