Klimmen op iets anders dan Uluru

0
141
Doodeng...
Bron: Pembertonvisitor.com.au

Ok, dus Uluru beklimmen mag niet meer. Maar waar mag je dan nog wél opklimmen in Australië?

Klimmen is leuk. Zet een kind in de buurt van een muurtje en het klimt er bovenop. En sommige dingen veranderen nooit. Zet een backpacker bij een berg en er moet geklommen worden. Soms is dat niet wenselijk (zoals bij het heilige gebied Uluru) en soms is het verboden (zoals sinds enkele dagen bij het heilige gebied Uluru).

Bij Uluru is dat niet echt erg, want er valt toch weinig te zien van boven. Maar toch…we willen de hoogte in. Dus…waar mag je nog wél klimmen?

Klimmen naar de top:

Mt. Augustus, WA

Kaartje: Google Maps

Uluru staat bekend als de grootste monoliet van Australië. Maar… Mt. Augustus in Western Australia is groter. Komt Uluru tot 348 meter hoog, Mt. Augustus is met 717 meter twee keer zo hoog.

Deze wandeling is slechts 12 kilometer lang. Maar het is zeker geen wandelingetje voor beginners, want de paden zijn ruig, steil en veelal niet voorzien van markeringen. Trails WA stelt dat je zo’n 12 uur moet uittrekken voor dit wandelingetje. En dan moet je nog terug.

Mt. Kosciuszko, NSW

Mt. Kosciuszko ligt in New South Wales
Kaartje: Google Maps

Mt. Kosciuszko is de hoogste berg van Australië.De top ligt op 2228m meter boven zeeniveau. Deze berg is makkelijk te beklimmen vanuit Thredbo. Alles bij elkaar heb je heen en terug ongeveer 13 kilometer in de benen. Tenminste, als je vertrekt van het bovenste station van de Kosciuzko Express Chairlift. Echt steil wordt het nergens en veel van de route voert over metalen (en erg goed begaanbare) wandelpaden.

Cradle Mountain, Tasmanië

Kaartje Cradle Mountain
Kaartje: Google maps

Cradle Mountain is 1.545 meter hoog. De route naar de top wordt omschreven als mooi en bevredigend. Je loopt ongeveer 7 uur en legt daarbij 13 kilometer af. Onderweg mag je her en der wat klauteren, waardoor je echt het gevoel krijgt een berg te beklimmen. En dan het uitzicht…

Ubirr, NT

Kaartje: Google Maps

Ubirr is een populaire plek om de natuur te beleven. Met een beetje geluk kun je hier enorm zeldzame zwarte wallabies vinden. Ook kun je hier een aantal oude rotsschilderingen in grotten zien.

Maar echt uniek, zo heb ik me laten vertellen, is het uizicht dat je hebt vanaf de top van deze enorme rots.

Als je de klim voltooid hebt, kijk je aan de ene kant uit over het levendig groene stroomgebied van de East Alligator River, terwijl je aan de andere kant de overweldigende steenwoustijn van Arnhemland ziet.

Klimmen op een gebouw:

Sydney Harbour Bridge, NSW

We schreven er ooit eerder over, maar dat artikel is op mysterieuze wijze verdwenen: Sydney Harbour Bridge kan gewoon worden beklommen. Inmiddels is Bridgeclimb al 21 jaar een ding in Australië. Je trekt een niet al te flatterende overal aan en wandelt over de bogen van de brug. Naar verluidt is de klim minder eng dan het klinkt, want het grootste stuk is relatief vlak. Maar het uitzicht over de stad is natuurlijk uniek.

Adelaide Oval, SA

“Wat ze in Sydney kunnen, kunnen we hier ook”, moeten ze in Adelaide gedacht hebben. Alleen hebben ze daar geen imposante brug. Dus klim je daar op het dak van de Adelaide Oval, het sportstadion. Dankzij een zekeringssysteem is deze klim helemaal veilig. Uniek is dat je ook tijdens de wedstrijd kunt klimmen, waarna je -vanaf het dak- een kwart van de wedstrijd kunt zien!

Skypoint Climb, QLD

Als het je vooral om de hoogte gaat en niet om de klim ernaartoe, is Skypoint jouw ding. Want dit een wolkenkrabber. De Q1 tower in GoldCoast om precies te zijn. Vanaf het observatieplatform ga je nog even 298 treden naar de top. Vanwaar je kunt uitkijken over zee en strand dat 270 meter onder je ligt.

Klimmen: op iets anders

Kangaroo Point Cliffs, QLD

Foto: Kangaroo Point Cliffs Adventure Park

Langs de Brisbane River (ja, die stroomt door de stad) ligt Kangaroo Point. Hier is een outdoor-adventure centrum ontstaan waar je kunt kanoën en dergelijke. De meeste actie vindt je bij de cliffs, een soort steengroeve die is uitgegraven door gevangenen. Je kunt hier abseilen of werken aan je bergbeklimmers-skills.

Klimbomen van Pemberton, WA

Doodeng...
Bron: Pembertonvisitor.com.au

Klimmen in bomen, ook al zo een ding wat je als kind deed en nu stiekem nog steeds leuk vindt. In het zuidwesten van WA ligt het plaatje Pemberton. Hier zijn drie bomen te vinden die ooit bedoeld waren als uitkijkpunt voor de brandwacht. Tegenwoordig houdt men de boel in de gaten uit de lucht, dus zijn de bomen een toeristische attractie geworden. De Diamond Tree, de Gloucester Tree en de Dave Evans Bicenteninial Tree zijn voorzien van klimgrepen waardoor je langs de zijkant van de bomen omhoog kan. Als je geen hoogtevrees hebt, tenminste…

 

DELEN
Vorig artikelBREAKING: Uluru gaat op slot!
Volgend artikelGluren naar Aussies (27): Noord-Sydney
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.