Lekker Picnicken op Picnic Day

0
128
picnic basket

De eerste maandag van Augustus is het in Australië Picnic Day. En dat is, geloof het of niet, een officiële feestdag.

Hou jij van Picnicken? Dan is morgen dé feestdag voor jou. Het is in Australië namelijk elke eerste maandag van Augustus officieel Picnic Day!

Picnic Day klinkt als een recente “traditie” die door winkeliers is verzonnen om de omzet te verhogen, maar het is toch echt een traditie die al teruggaat tot de 19e eeuw.

Picnic Day van de vakbond

De eerste Picnic Days werden al naar gelang de locatie op een andere datum gehouden. Het is die Picnic Day van de vakbond voor spoorwegpersoneel in het Northern Territory die veelal wordt gezien als de basis waarop de huidige traditie is gebaseerd. Tijdens Picnic Day kwamen vakbondsleden bij elkaar om even te ontspannen.

Onderbroken traditie

Het is onduidelijk wanneer de eerste precies werd gehouden. Ook werd er in de periode 1926-1935 geen Picnic Day georganiseerd, mogelijk vanwege de economische malaise van die periode. Een eerste poging om deze dag weer nieuw leven in te blazen werd in 1933 genomen, maar pas drie jaar later sloeg de vonk weer over.

Van de trein gevallen spoorwegpersoneel

Op 5 oktober 1936 ging een grote groep mensen van Darwin naar Adelaide River voor

 

de picnic. De trein vertrok om 7 uur ‘s ochtends en kwam om 11 uur ‘s avonds weer terug. Goede business voor het hotel in Adelaide River, maar niet helemaal volgens schema. Volgens een artikel in de Kalgoorie Miner van 6 oktober 1936 (zie afbeelding) liep de trein vertraging op omdat de trein verschillende keren moest stoppen omdat er iemand afgevallen was. Het lijkt er dus op dat de mannen van de spoorwegen een topdag hebben gehad.

Kalgoorie Miner, 6 oktober 1936

 

In het centrum van Australië worden op Picnic Day sinds 1946 de Harts Range Races gehouden. Tijdens deze paardenrace, ooit bedacht door een stel paardenfokkers, gaat het

 

erom wie het snelste een afstand van een mijl aflegt. De eerste race was tussen een jackaroo en een politieman. Deze paardenraces zijn op ongeveer 215 kilometer ten noordoosten van Alice Springs. Er wordt tegenwoordig niet alleen paard gereden, maar er is ook een rodeo en een kermis.

 

Kortom, grijp je kleedje en ga lekker picnicken. En geniet van wat er allemaal omheen gebeurt.

DELEN
Vorig artikelGluren naar Aussies (15): Palm Cove (QLD)
Volgend artikelEen regenachtige dag in Cairns
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.