Parachutesprong boven Cairns: een onvergetelijke ervaring

0
164

Er zijn van die dingen die je ooit in je leven een keer gedaan moet hebben. “Jumping out of a perfectly fine airplane” (Quote uit Point Break, 1991) behoort daar wat mij betreft absoluut toe. Maak dus een parachutesprong!

Er zijn in Nederland natuurlijk ook verschillende plekken waar je dit kunt proberen. Maar dan stort je met 200 km/u richting een landschap dat je al zo goed kent. Goed, van die hoogte ken je het uitzicht niet, maar is het niet veel cooler om te springen boven een gebied wat je nog niet kent?

Hoe gaaf is het niet om in plaats van weilanden, hoogspanningsmasten en snelwegen uit te kijken over riffen en regenwouden?

Skydive boven Cairns

Maak daarom die tandemsprong in Cairns. Zie het Great Barrier Reef van grote hoogte. Je springt vanaf ongeveer 15.000 voet hoogte (4.572 meter). Maar dat doe je niet alleen, want een whuffo gaat niet zo maar solo. Dat is niet veilig.

Bij een tandemsprong ben je verbonden aan een ervaren tandem-instructeur. Dat wordt je niet zomaar, daar is een speciale opleiding voor waar je pas aan mag deelnemen als je al minstens vijfduizend parachutesprongensprongen in je logboek hebt staan. Jij, als tandempassagier, hoeft je dus geen zorgen te maken.

Hoe kom je op de paraclub

Je hoeft je niet af te vragen hoe je op het vliegveld komt, want je wordt gewoon in Cairns opgehaald en naar de paraclub gebracht (Nee, niet parenclub, dat is wat anders).

Pickups zijn bij het kantoor van de organisatie in Cairns of bij het Cairns City Hotel. Na de sprong wordt je hier ook weer teruggebracht (mits je het overleefd hebt, natuurlijk 😉 )

“If at first you don’t succeed, skydiving is not for you!

-ONBekend

Voorafgaand aan de sprong krijg je een korte instructie (van ongeveer een kwartiertje) over wat je te verwachten staat en wat je moet doen. Ook legt de instructeur je uit hoe de parachute werkt en wat de noodprocedures zijn (die overigens nooit nodig zijn).

Als je wilt dat er tijdens je parachutesprong een foto wordt gemaakt, is dit de laatste kans om dat te regelen. Dit kost natuurlijk wel extra, want er moet speciaal voor jou een fotograaf mee naar boven die met jullie meespringt.

Met 200 km/u in vrije val

Terwijl je met zo’n 200+ km/u richting Moeder Aarde suist, heb je in eerste instantie niet door dat je valt. Je kijkt om je heen en voelt je vrij als een vogel. Aan de ene kant de oceaan en het GBR, aan de andere kant de Atherton Tablelands, Daintree Forest, Green Island en Fitzroy Island (waar je trouwens ook heel leuk kunt kanoën, maar dat is voor een andere blog).

De vrijeval-tijd vanaf 15.000 voet is ongeveer 55 seconden, van 7000 voet ben je “slechts” 25 seconden in vrije val. De vrije val wordt gevolgd door 2-3 minuten onder de geopende parachute.

Foto: Skydive Australia

Na afloop krijg je een certificaat mee, waarmee je kunt bewijzen dat je je luchtdoop hebt gehad.

Wat kost zo een parachutesprong?

Een tandemsprong is niet goedkoop, maar het is een ervaring die je nooit zult vergeten. Een sprong van 15.000 voet kost AUS$ 309 (peildatum: 3 juni 2019). Voor AUS$ 199 spring je van 7000 voet. Neem van mij (ervaren solospringer) aan: die 15.000 is beter.

Een betere manier om geld te besparen is door andere backpackers te ronselen. Bij groepen vanaf 4 personen is de sprongprijs namelijk slechts AUS$ 279 per persoon (AUS$ 259 als je met 8 of meer komt).

Boek vandaag nog je sprong via TripAdvisor.

Blue skies! Safe Landings!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.