Snuif cultuur in Melbourne

0
84

Kijk, wij weten natuurlijk uit ervaring heel goed dat je gaat backpacken om lol te hebben. Maar naar het thuisfront moet je het natuurlijk wel een beetje verpakken als een “leerzame ervaring”. En hoe kun je dat beter door een af en toe wat cultuur te snuiven? Elke stad heeft wel een museum waar je interessante dingen kunt vinden. In dit artikel bespreken we een paar culturele hotspots in Melbourne die je heel goed met het thuisfront kunt delen.

70.000 kunstwerken ineens: National Gallery of Victoria

Wil je gelijk goed uitpakken? Bezoek dan de National Gallery of Victoria. Of eigenlijk, beide galleries, want dit museum heeft twee verschillende gebouwen nodig om de collectie van meer dan 70.000 kunstwerken te kunnen huisvesten. Het museum is erg breed opgezet en toont werken uit Europa, Azië, de Amerika’s en natuurlijk Oceanië. Met zo een collectie kan het niet anders dan dat je een paar mooie selfies verzamelt. Entree is afhankelijk van de expositie die je wilt bezoeken. Om een idee te krijgen, de Escher-expositie (tot 7 april 2019) kost AUS$ 35.

Ian Potter Museum of Art

Als je vooral Australische werken wilt zien (wat best logisch zou zijn) dan moet je even naar het Ian Potter Museum of Art, op Federation Square. Dit museum dat in 1972 is opgericht heeft begin van deze eeuw de Australische collectie van de National Gallery of Victoria overgenomen. Het Potter Museum of Art is op weekdagen (m.u.v. maandag) geopend van 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur. De toegang tot dit museum is gratis.

Bezoek de Heide

Het Heide Museum of Modern Art kwam al naar voren in ons artikel over markten in Melbourne omdat de beeldentuin van dit museum de locatie is van de Heide Makers’ Market. Als groot fan van markten denk ik dat je beide het beste kunt combineren. Maar als er geen markt is (of als je een hekel aan markten hebt) dan is het Heide MOMA de trein of busrit zeker de moeite waard

Het Heide Museum of Modern Art wordt gezien als een van de belangrijkste culturele instituten van Australië. De oprichters, John en Sunday Reed kochten in 1934 een halve hectare grond en een vervallen zuivelboerderij om te wonen. Al snel verwelkomden ze allerlei kunstenaars in hun huis: Sidney Nolan, Albert Tucker, Joy Hester, John Perceval en Danila Vassilieff zijn onder kunstliefhebbers waarschijnlijk de bekendste namen. Al snel werd hun huis de hotspot voor (soms verhitte) discussies, maar ook konden mensen hier schilderen, schrijven en andere kunstvormen bedrijven. Van dit kleinschalige begin bleef het centrum groeien, tot het het museum werd dat we nu kunnen bezoeken.

Het Heide heeft inmiddels ruim 300 exposities gehad en blijft verrassen met prikkelende kunst-exposities. In Australië kent men het museum om haar “artistieke excellentie” en neemt het een unieke positie in het kunstenaarswereldje in.

Ook de tuinen mogen er zijn. Zo kun je de originele tuin van de woning van de oprichters (nu met monumentenstatus) bezoeken en wandelen door de beeldentuin.


Ground-breaking historical surveys have included Modern Times: The Untold Story of Modernism in Australia (2009), Cubism & Australian Art (2009–10), Less is More: Minimalism and Post Minimalism in Australia (2012) and most recently Call of the Avant-Garde: Constructivism and Australian Art (2017).

Het Heide Museum of Modern Art bevindt zich op 7 Templestowe Road, Bulleen, Vic. Neem de trein naar Heidelberg en stap daar over op bus 903 naar Mordialloc. Na een ritje van iets minder dan 10 minuten stap je uit op Bridge Str. / Manningham Rd. een wandel je via Banksia Park (langs de helm) richting het museum.

https://www.heide.com.au/

Australian Centre for the Moving Image

Ben jij een cinefiel? Dan is het Australian Centre for the Moving Image (ACMI) helemaal jouw plek. Het ACMI heeft een gratis toegankelijke permanente expositie met alles over de wereld van film, tv en digitale kunst en cultuur. Openingstijden van deze expo zijn 10-17 uur, als je een rondleiding wilt kun je terecht om 11:00 en 14:30.
Je vindt het ACMI op de hoek van Flinders Street en Swanston Street.

Melbourne International Film Festival (MIFF)

Elke winter vindt in Melbourne het Melbourne International Film Festival plaats. In 2019 is dat festival van 1-8 augustus (winter en zomer zijn in Australië gespiegeld ten opzichte van bij ons). 7 Dagen die tot aan de nok gevuld zijn met bijzondere films. Het MIFF, eerste editie in 1952, is een van de oudste filmfestivals ter wereld. Het MIFF is een plek waar de filmsector naartoe komt om te netwerken, maar het is ook een publieksfeestje, waar je kunt genieten van premieres, rode lopers en films van lokale, nationale en internationale filmmakers. Doordat het MIFF zich heeft gecommiteerd aan lokale filmmakers is dit dé plek waar je moet zijn om verborgen parels te ontdekken.

Het Melbourne International Film Festival bestaat uit meer dan alleen nieuwe films: er vinden lezingen plaats, er zijn tributes en er worden overzichtscollages gemaakt.

Street Art

Melbourne heeft een levendige street art scene, waarin ook Banksy zijn opwachting heeft gemaakt. Hierover schreven we eerder een artikel.

Arts Centre Melbourne

Zelfs als je helemaal niets met kunst hebt, kun je niet om het Arts Centre Melbourne heen. Door de opvallende architectuur is dit culturele podium namelijk een ware blikvanger in de stad.

Afb: Arts Centre Melbourne

Het Arts Centre Melbourne is al ruim 30 jaar het belangrijkste podium voor theater, dans, muziek en andere kunsten. Er zijn verschillende zalen, voor elke kunstvorm een. Zo is het Theatre Building de thuisbasis voor Opera Australia, het Australisch Ballet, the Playhouse en de Fairfax Studio. Steek je de Yarra over, dan kom je in Hamer Hall, waar de meeste muzikale optredens plaatsvinden. Hier kom je om te luisteren naar het Melbourne Symfonie Orkest. Voor muziek in de open lucht is de Sidney Myer Music Bowl deen toffe plek.

Er is ook een gratis expo, dat een overzicht geeft van de moderne muziek uit Australië. Deze expositie heet de Australian Music Vault. Voor AUS$ 30 kun je hier een heel kleinschalig concert bij wonen: elke avond wordt hier om 18:00 opgetreden voor een publiek van maximaal 20 personen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.