Sportmekka Melbourne

0
148

Australiërs zijn erg fanatiek als het op sport aankomt. Cricket, voetbal, Aussie League, Australian Football, Paardenrennen…. je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in de pub live volgen. Vaak op groot scherm. Als je het land bezoekt, kun je jezelf zomaar temidden van een enorme sportgekte bevinden, zelfs als het om een sport gaat die alleen maar in Australië gespeeld wordt. Ja, Aussies zijn dol op hun team.

Voor een land dat zo sport-minded is als Australië zou je verwachten dat het ook de thuishaven is voor een paar grote sportevenementen. En inderdaad, dat klopt. Sterker nog, er is één stad die met kop en schouders boven alle andere steden uitsteekt wat betreft grote sport evenementen. Die stad is Melbourne, een waar mekka voor de echte liefhebber van sport. We noemen een paar van de grote evenementen.

Australian Open

De Australian Open is een tennistoernooi van wereldformaat. De Australian Open is (in januari) het eerste Grandslam toernooi van het tennisseizoen, dus trekt de nodige aandacht. Immers, op dit toernooi krijg je een voorproefje van wat je als tennisliefhebber in dat jaar te wachten staat. Het is dan ook een populair toernooi om naartoe te gaan. In 2019 zagen 796.435 fans een (of meerdere) wedstrijden die eindigden in de finale tussen Dokovic en Nadal (mannen), Osaka en Kvitová (vrouwen) of de dubbelspelen.

De vrouwelijke winnares van 2019 (Osaka) had van maar één ding spijt, zo vertelde ze na de uitreikingsceremonie waarin ze haar beker in ontvangst nam: “Ik vergat te lachen. Ze hadden me nog gezegd te lachen, maar dat deed ik niet. Ik was in paniek. Dit gaat de rest van de dag door mijn hoofd spelen.”

F1

Ook de liefhebber van snelle auto’s zit in Australië goed, want sinds 2011 start ook het F1-seizoen in Melbourne. Plaats van handeling: Het Albert Park Circuit. Eigenlijk was de bedoeling dat de Grand Prix in Adelaide zou worden gehouden.

Er was ook veel protest tegen de aanleg van een F1 circuit. Maar toch, het circuit van 5,3 kilometer is er gekomen en Melbourne trapt, voor de ogen van 400.000 toeschouwers en miljoenen tv-kijkers, het autosportseizoen af. Het wachten is tot Max Verstappen hier op het ere podium komt.

Melbourne Cup

De Melbourne Cup is een vreemde eend in de bijt. Om te beginnen is het een evenement dat draait om paardensport. Nu ben ik dol op paardrijden, maar ik kan me niet heugen dat er ooit veel aandacht voor de paardensport in ons land is geweest. Hooguit een paar minuten op het journaal als Bonfire weer eens gewonnen had.

In Australië is dat wel even anders. Australiërs worden gek over dit sport evenement. Zelf zeggen de Aussies erover: “De Europeanen hebben de WK finale, de Amerikanen hebben de Superbowl. Maar er is maar één land dat een evenement heeft zoals dit”.

En wat een evenement, inderdaad. Een week lang draait het om paardenraces, maar ook om zien en gezien worden. Denk aan de gekte rondom de hoedjes tijdens Prinsjesdag, combineer dit met de Oranjekoorts (toen Oranje nog een beetje meetelde), gooi hier dames in die elkaar beconcurreren over wie de mooiste modecreatie draagt terwijl mensen zich bezig houden met alcohol, chique eten en, oh ja, iets met paarden.

Ja, die Melbourne Cup is wel wat anders…

Cricket


In het oosten van Melbourne ligt de Melbourne Cricket Ground (MCG). Dit is een welhaast heilige plek, want hier komen de halfgoden om de prachtige sport cricket te spelen.

Cricket…?

Nee, niet de krekel die je hoort in de middle of nowhere, maar die topsport waar iedereen gek van wordt. Nou ja, iedereen uit het Verenigd Koninkrijk of haar voormalige kolonieën. Vooral de Boxing Day Test (Derde Kerstdag) is een belangrijke wedstrijd in de wereld van het Cricket.

Ik heb echt geen idee hoe cricket werkt of waarom mensen op bepaalde mensen enthousiast worden. En eerlijk gezegd heb ik ook geen zin om het uit te zoeken. Maar hé…als je je verveelt, waarom dan niet een cricketmatch bezoeken. Of verdien een paar centen, want waar een groot evenement is, is werk dat gedaan moet worden.

DELEN
Vorig artikelGluren naar Aussies (2): Port Douglas
Volgend artikelGluren naar Aussies (3): Sydney
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.