Verken de Whitsundays

0
94
de Whitsunday Eilanden (foto: WIkiMedia)

De Whitsunday Islands behoren tot de mooiste eilanden van Australië, misschien zelfs wel van de wereld. Die bezoek je natuurlijk in stijl: aan boord van een prachtig zeilschip. Hoewel, andere manieren om de eilanden te bezoeken zijn er ook, en die zijn net zo tof.

De Whitsunday Islands zijn een prachtige groep eilanden vlakbij de oostkust van Australië. De Whitsundays danken hun naam aan Pinksteren (in het Engels: Whitsunday). Waarom? Omdat de eilanden door James Cook werden ontdekt tijdens Pinksteren. Nou ja, niet helemaal, want hij was een dag na Pinksteren, maar door het tijdsverschil met Londen was hij zich daar niet van bewust.

De eilanden liggen in het Great Barrier Reef en zijn beroemd om het heldere water, het kleurrijke waterleven én natuurlijk dat ongelofelijk witte zand van Whitehaven Beach. Het zand van dit strand is het zuiverste van de wereld, voor meer dan 99% bestaand uit silicium, waardoor het hagelwit is. Je ziet dit strand duidelijk liggen op de satellietfoto hieronder.

Whitsunday Islands zijn meer

Maar de Whitsunday Islands zijn meer dan hagelwitte stranden en de zee. Het is ook een plek met prachtige regenwouden en imposante rotspartijen. Het gebied is het thuis voor veel (bedreigde) diersoorten, waaronder zes verschillende zeeschildpadden. En wat te denken van de vele rifhaaien? Om die reden zijn veel van de eilanden uitgeroepen tot Nationaal Park.

Airlie Beach, toegangspoort naar de Whitsunday Islands

Het stadje Airlie Beach (even gluren?) is door haar ligging de belangrijkste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Whitsunday Islands. De meeste tours doen verschillende eilanden aan, maar Whitsunday Island (die met dat strand) wordt door zo’n beetje elke excursie aangedaan.

Dat betekent dat er van de 700.000 toeristen die jaarlijks naar de Whitsundays komen, bijna iedereen dit strand heeft bezocht. Als er ooit een touroperator is geweest die dit befaamde stekkie overgeslagen heeft, dan zal die vanwege de klachten die fout niet nogmaals maken. Of, dat kan ook, hij is failliet.

Hamilton Island is voor backpackers iets minder aantrekkelijk. Dit eiland is namelijk helemaal gericht op toeristen, bij voorkeur die met iets meer te besteden dan de gemiddelde rugzaktoerist.

Met een touroperator naar de Whitsunday Islands

Er zijn verschillende soorten tours naar de Whitsundays te boeken. Sommige excursies duren een dag, zoals de excursie van Red Cat Adventures. Bij deze boot vaar je aanboord van een knalrode catamaran. Je vertrekt ‘s ochtends om 09:00 uit Airlie Beach en doet eerst het beroemde uitkijkpunt Hill Inlet, waarnaar je naar Whitehaven Beach doorvaart. Hier kun je een uurtje rondkijken, voordat de boot weer vertrekt naar twee prachtige plekken waar je prachtig kunt snorkelen bij de riffen. De riffen hier liggen erg ondiep, waardoor je er vlakbij kunt komen en de kleuren het mooist tot uiting komen.

Een soortgelijke toer wordt aangeboden door ZigZag. Alleen neemt deze excursie iets meer tijd voor Whitehaven én maak je een stop op Palm Bay Resort voor een cocktail. Deze toer is trouwens ietsje goedkoper dan die van Red Cat.

Zon, zee, strand en BBQ

Iets stijlvoller, maar nog steeds betaalbaar, is de trip van Whitehaven Xpress. Niet alleen stijlvoller, trouwens, maar ook completer. Want behalve snorkelen en Whitehaven Beach bekijken ga je ook een bush walk maken en geniet je twee uur lang van een full-on Aussie BBQ. Waar? Op Whitehaven Beach!

Whitsunday Islands zoals het hoort: per zeilboot

Maar de échte avonturier ontdekt de Whitsunday Islands zoals captain Cook dat deed: per zeilboot. Nou ja, zonder de dreiging van muiterij, stinkende bemanning en ziekenboeg vol scheurbuik dan. En in een catamaran.

Cruise Whitsundays organiseert regelmatig een excursie naar de belangrijkste highlights: Hill Inlet (voor het uitzicht) en Whitehaven Beach. Ook deze operator heeft, natuurlijk, voldoende snorkelspullen aan boord zodat je ook onder de zeespiegel een blik kunt werpen.

Op de eilanden maak je een wandeling onder begeleiding van een van de bemanningsleden/gidsen. Ze wijzen je op de verborgen schoonheden van de eilanden en vertellen ook gelijk over de Ngaro, de oorspronkelijke bewoners van de eilanden.

Deze trip is inclusief thee en hapjes (‘s ochtends en in de middag) en een BBQ als lunch.

Nog veel meer mogelijkheden, voor iedereen wat

Je ziet, de Whitsundays mogen dan wel eilanden zijn, maar ze zijn niet van de buitenwereld geïsoleerd. Een groot aantal ondernemers heeft de Whitsundays in zijn aanbod staan. De hier genoemde aanbieders zijn slechts een kleine selectie. Als je even een paar uur door Airlie Beach loopt, kom je er ongetwijfeld nog veel meer tegen. Er is een trip naar de Whitsundays voor iedereen en voor elk budget. Natuurlijk zijn de goedkopere aanbieders ook iets minder luxe. Zelf heb ik bijvoorbeeld de fout gemaakt om enkel te selecteren op de prijs. Want, zo dacht ik toen, ze doen allemaal hetzelfde…ze gaan allemaal naar Hill Inlet en Whitehaven Beach, ze gaan allemaal snorkelen.

Maar toen het tijd werd om aan boord te gaan, werd meteen duidelijk waarom mijn trip zoveel goedkoper was… wees dus kritisch. Let niet alleen op de prijs, maar vraag door. Hoe is de boot eraan toe, hoe is het eten. En, lees de reviews van bezoekers die je voor gingen. Maar dat wist je natuurlijk al.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.