Western Australia Day

0
162

Wist je dat er zoiets bestaat als Western Australia Day? Deze dag is een officiële feestdag in Western Australia

Wat is Western Australia Day?

Op Western Australia Day (vroeger bekend als Foundation Day) wordt de stichting van de Swan River kolonie (in 1829) herdacht. Deze dag is elk jaar op de eerste maandag in Juni (dat is dus komende maandag) en wordt alleen gevierd in de deelstaat Western Australia. De verjaardag van de koningin, ook in Juni, wordt daarom niet in deze maand gevierd.

Een stukje geschiedenis over Western Australia

Het was op 25 april 1829, dat Charles Fremantle zijn bemanning het bevel gaf om zijn schip de HMS Challenger voor anker te laten gaan bij wat nu bekend is als Garden Island. Een paar dagen later, op de 31e, arriveerde de Parmelia. Dit koopvaardijschip, onder commando van James Stirling bracht een aantal kolonisten. Na wat omzwervingen gingen zij voor anker in Cockburn Sound. Dit was op 6 juni. Twee dagen later, op 8 juni, kwam een garnizoen van het Britse leger met de HMS Sulphur ook ter plaatse. Met dit garnizoen was het veilig om voet aan land te zetten. Op 11 juni riep Stirling de kolonie Swan River uit.

Het leven in de nieuwe kolonie was ruig en zwaar. Stirling had door wat de oude Romeinen ook doorhadden: het volk heeft behoefte aan brood én aan spelen. Daarom besloot hij dat er elk jaar een feestje moest worden gehouden dat de inwoners van de kolonie nader tot elkaar zou brengen. Hij betrok hierbij uitdrukkelijk ook de inheemse bevolking.

Hij riep 1 juni uit tot feestdag (of de maandag erna, wanneer 1 juni op zondag viel). Deze dag was de geplande aankomstdag van de Parmelia (die dus een dag te vroeg was) maar ook de dag van de eerste grote overwinning van de Britten op de Fransen (in 1794).

Sindsdien is er weinig veranderd. Goed, de dag vindt nu standaard plaats op de eerste maandag van juni. En de naam is in 2012 aangepast, om daarmee recht te doen aan nieuwe wetgeving die de rechten van de inheemse bevolking erkende.

Wat gebeurt er deze dag?

Western Australia Day is een officiële feestdag. Dat betekent dat overheidsgebouwen en veel andere instanties gesloten zijn, zodat iedereen (of in ieder geval zoveel mogelijk mensen) mee kunnen doen met de festiviteiten. Voor backpackers kan dit twee dingen betekenen: een dagje werken (en veel uren draaien) of feesten!

Een overzicht van de festiviteiten is hier te vinden.

Externe bronnen: 
Wikipedia
CelebratWA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.