Word een echte cowboy (Jackaroo)

0
114
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Ga jij naar Australië voor de ruige natuur? Wil jij ook werken tijdens je verblijf? En wil je stiekem ook een paar hele stoere selfies met je vrienden delen? Overweeg dan eens de opleiding tot cowboy.

Cowboy = Jackaroo / Jillaroo

Oh nee, wacht… cowboys, dat is in Amerika. In Australië heten die Jackeroos (of, als je een meisje bent, Jillaroo). Als Jackaroo / Jillaroo drijf je kuddes schapen of koeien van het ene gebied naar het andere. Gezeten op je paard heb je een mooi overzicht over de kudde en kun je snel ingrijpen wanneer een of enkele dieren de verkeerde kant op lopen. Maar daar moet je wel een paar dingen voor kunnen, natuurlijk.

Paardrijden en meer

Een echte Jackaroo (of Jillaroo) gaat ook zwemmen met de paarden. (Foto: Leconfield)

Om te beginnen is het voor een Jackaroo / Jillaroo handig als je weet hoe je een paard de juiste kant op kunt sturen. Ook is het handig om te weten hoe dieren op je zullen reageren wanneer je ze probeert te drijven. Zo zal een schaap in sommige situaties precies tegengesteld reageren dan een koe. Dat is toch wel handig om te weten. Ook is het goed om de basics te weten van lassowerpen, kalfworstelen en zweepgebruik.

Leconfield Jackaroo school helpt je in het zadel

Al deze zaken kun je leren op één van de Jackaroo/Jillaroo scholen in Australië. Zelf heb ik mijn opleiding genoten op Leconfield, een boerderij in de buurt van Tamworth (met transfer vanaf de belangrijkste hostels).

Hoeven vijlen als een echte Jackaroo (Foto: Leconfield)

Leconfield is al sinds 1914 in handen van de familie Skerett. Tim Skerett opende zijn 5-daagse opleiding in 1998 en heeft sindsdien al 4000 leerlingen gehad. Door zijn uitgebreide netwerk komt een groot deel van zijn “afgestudeerden” bij farms in de buurt aan de slag.

Jackaroo: van zadelen tot veedrijven

Koeien drijven (Foto: Leconfield)

Tijdens de opleiding begin je met de absolute basics: hoe verzorg je een paard, hoe zadel je het en hoe klim je er bovenop? Maar het wordt al snel leuk, want Skerett heeft een slim programma opgezet waarbij je ‘s ochtends iets uitgelegd krijgt en ‘s middags lekker naar buiten gaat. En ja, daarbij wordt je vies. Erg vies. Daarom maak je tijdens de transfer een snelle stop bij de lokale Leger des Heils winkel om een outfit bij elkaar te verzamelen (die je na de week zult weggooien).

Je leert, uiteraard, schapen en koeien drijven. Maar ook krijg je een basisles schaapscheren en krijg je inzicht in alles wat er komt kijken bij het boerenleven, inclusief het bouwen van hekken en dergelijke.

Verblijf en zo

Je wordt door Tim (of één van zijn mensen) opgepikt in Tamworth (New South Wales).

Lekker koken boven een kampvuurtje (Foto: Leconfield.com)

Gedurende de hele opleiding als Jackaroo slaap je met zijn allen in een “schuur”. De hele ruimte is met de hand gebouwd en ademt een ruige, ranger-style, sfeer uit. Doordat je met zijn allen slaapt, ontstaat er een sterk groepsgevoel.

Je krijgt drie stevige maaltijden per dag voorgeschoteld. Dat is niet voor niets, want zo een dag hard werken in de buitenlucht maakt enorm hongerig.

Kosten

De 5-daagse Jackaroo / Jillaroo school op Leconfield kost AUS$ 755. Dit is een all-in prijs, inclusief transfer, accommodatie, alle activiteiten en alle maaltijden.

Meer info op www.leconfield.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.