Kakadu National Park

Zo’n bijzonder natuurpark hebben wij nog nooit gezien… Rode kliffen, watervallen, lange rivieren, waterpoelen en rotsplateaus. Kakadu National Park is hét hoogtepunt van Northern Territory. Naast de wonderlijke landschappen zijn er ook oneindig veel dieren te vinden in het natuurpark. De 2.000 plantensoorten, 120 reptielen en 300 vogelsoorten maken het natuurpark een waar dierenparadijs. En als dat nog niet genoeg is, is Kakaku National Park ook ontzettend groot. De totale oppervlakte is meer dan 20.000 vierkante kilometer… Dit is bijna even groot als geheel België! Geen wonder dat het natuurpark op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Je mag Kakadu National Park absoluut niet overslaan als je gaat rondreizen door Australië. De natuur die je hier vindt is onvoorstelbaar. Wij vertellen jou alles over Kakadu National Park. Van hoe je er kunt komen tot de beste hoogtepunten van het natuurpark… Wij hebben alle informatie voor jou verzameld!

 

Bereikbaarheid Kakadu National Park

Kakadu National Park ligt in Northern Territory. In de volksmond wordt het binnenland van Australië (dus ook Northern Territory) ook wel de Outback genoemd. Het natuurpark ligt ongeveer 1 uur en drie kwartier rijden van Darwin af. De beste manier om naar Kakadu National Park te reizen is vanaf Darwin. Je kunt hier een auto huren. Als je nog verder de Outback in wilt gaan, is een auto al helemaal handig.

Tip: huur een auto met andere backpackers. Dit scheelt weer wat geld.

Wil je liever een tour door het Kakadu National Park doen? Dat kan natuurlijk ook. Een gids kan je veel vertellen over de natuur en dieren van het park. Dit is wel wat duurder dan zelf door het natuurpark reizen.

 

Beste reistijd Kakadu National Park

Er zijn twee verschillende seizoenen in de Outback, namelijk een heet en een koud seizoen. In het hete seizoen kunnen de temperaturen stijgen tot wel 50 ℃. Dit soort temperaturen zijn natuurlijk niet geschikt voor activiteiten. Ook is de kans ook oververhitting van de automotor groter dan in het koude seizoen. Sommige backpackers vinden hete temperaturen juist fijn en hebben er geen problemen mee! Als je tijdens het hete seizoen gaat, ga dan vooral voorbereid op reis. Vermijd het heetste moment van de dag. Sta wat eerder op om op pad te gaan! Het hete seizoen is ongeveer van november tot en met april.

Veruit de meeste backpackers bezoeken het Kakadu National Park in het koude seizoen. Het koude seizoen is van circa mei tot en met oktober. Overdag wordt het zo’n 19 tot 25℃. In de nacht kan het wel fors vriezen. Kamperen kan dan erg zwaar zijn door de kou. Als je toch graag wilt kamperen, neem dan spullen mee die je goed warm houden zoals een dikke slaapzak.

Tip: de meeste backpackers kamperen in het natuurpark. Dit is goedkoper. Zo kun je langer blijven en van het natuurpark genieten.

 

Aboriginals

Kakadu is een woord die voortkomt uit de taal van de Aboriginals. Het natuurpark is in bezit van de Aboriginals. Deze groep verhuurt het Kakadu National Park aan de Australische regering. In het park zelf wonen nog steeds groepen Aboriginals. Vroeger woonden ze hier ook al. Daarom zijn er nu nog steeds tekeningen van Aboriginals op rotswanden te vinden. Deze kun je als bezoeker ook bewonderen. Sommige tekeningen zijn meer dan 20.000 jaar oud! Zelf organiseren de Aboriginals verschillende excursies in het natuurpark. Wij raden zeker aan om er eentje te doen.

 

Hoogtepunten Kakadu National Park

Je kunt gewoon geen genoeg krijgen van Kakadu National Park. De natuur is zó mooi… Je wilt alles wel zien! Omdat het gebied erg groot is, is het helaas niet mogelijk om alles langs te gaan. Gelukkig hebben wij een selectie gemaakt van alle hoogtepunten die je niet mag missen.

Jabiru

De meeste excursies beginnen in het plaatsje Jabiru. Je kunt vanaf Jabiru ook een vlucht maken over het park. Er is namelijk een vliegveld in het dorp. Op die manier kun je het bijzondere Kakadu National Park van bovenaf bewonderen. In Jabiru is ook het Bowali Visitor Centre. Hier vind je alle informatie over het park. Ben je bijvoorbeeld benieuwd welke planten er allemaal groeien in het natuurpark? Bowali Visitor Centre heeft het antwoord. Veel backpackers verblijven ook in Jabiru. Hier zijn veel accommodaties gevestigd.

Mamukala Billabong

Vlak bij Jabiru ligt Mamukala Billabong. Als je gek bent op planten en vogels, moet je zeker even een stop maken bij Mamukala Billabong. Op deze plek kun je bijzondere planten zien en toffe vogels spotten.

Nourlangie Rock

Ontdek de oude rotstekeningen van de Aboriginals bij Nourlangie Rock. Hier staat ook de bekende tekening ‘the Lighting Man’. Volgens de legende van de Aboriginals is deze bekende rotstekening één van de voorouders die de landschappen en het leven gecreëerd heeft. Er zijn nog meer rotstekeningen te zien. Heel bijzonder!

Mirrai Lookout

Midden in het natuurpark ligt Mirrai Lookout. Bij dit uitzichtpunt heb je 360 graden uitzicht over Kakadu National Park. Altijd leuk om te doen!

Jim Jim Falls

Vind jij watervallen ook altijd zo spectaculair? De Jim Jim Falls is de mooiste waterval van Kakadu National Park! Omdat de waterval zo mooi is, is hij ook geliefd bij veel backpackers. Als je nog meer watervallen wilt bezoeken, moet je langs Twin Falls. Je kunt een trip met een boot nemen naar de watervallen, maar je kunt er ook heenlopen. Je komt dan uit bij de top van de watervallen. Het leuke is dat je bovenaan de Twin Falls kan zwemmen! De Jim Jim Falls en Twin Falls zijn te vinden in het midden van het natuurpark.

Maguk Gorge

Dit verstopte meer is ideaal om even in te badderen… Maguk Gorge ligt midden tussen de rotsen en het water is kristalhelder! Als je verder loopt vind je ook watervallen. Wij raden aan om de Maguk Gorge nog verder te ontdekken. Let op: je kunt alleen bij de Maguk Gorge komen met een 4WD (jeep). Het meer ligt in het zuiden van het natuurpark.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle bezienswaardigheden die je in Kakadu National Park kan zien. Watervallen, rotsformaties, landschappen… Het is gewoon te veel om op te noemen. Aarzel vooral niet en reis af naar deze parel in de Outback. Vraag vooraf aan je reis in het Kakadu National Park informatie aan bij Bowali Visitor Centre. Hier heb je uitgebreide kaarten van het natuurpark. Er zijn bezienswaardigheden in het noorden, midden en zuiden van Kakadu National Park. Waar wacht je nog op? Let's go, mate!