Land

Australië behoort, samen met Nieuw-Zeeland, tot het continent Oceanië. Oceanië ligt op het zuidelijk halfrond. Dit betekent dat wanneer het zomer is in Nederland, de winter in Australië is aangebroken. En andersom! De jaargetijden zijn precies tegenovergesteld door het verschil in halfronden. Australië heeft, naast het vasteland, enorm veel eilanden… Wel meer dan 8.000! De hoofdstad van Australië is Canberra.

De taal die wordt gesproken in Australië is Engels. Aussies spreken echter wel met een accent en hebben een unieke woordenschat. Daarom wordt het Australische Engels ook wel ‘Strine’ genoemd! Het Strine kent veel grappige woorden zoals ‘G’day’ (goedendag) en ‘Mate’ (vriend).

Het oppervlak van Australië is enorm. Het land is maar nét aan iets kleiner dan Europa… Bizar! In Australië wonen ongeveer 25 miljoen mensen. De meeste mensen wonen in of rondom grote steden zoals Sydney en Melbourne. Het binnenland van Australië is zeer dunbevolkt.

 

Staten en territoria Australië

Het aantal staten in Australië is in vergelijking met het oppervlak van het land niet veel. Australië heeft namelijk maar zes staten en twee territoria. Iedere staat en territorium heeft iets uniek. Sommige staten hebben bijvoorbeeld unieke natuurparken, terwijl andere staten bekend staan om de uitgedroogde vlaktes. De staten zijn als volgt:

  • Western Australia
  • South Australia
  • Queensland
  • New-South-Wales
  • Victoria
  • Tasmanië

En de twee territoria:

  • Northern Territory
  • Australian Capital Territory

In de staat New-South-Wales wonen veruit de meeste mensen, namelijk 6,5 miljoen. Dit komt door de vele steden die in de staat gevestigd zijn. Onder andere Sydney, Canberra en Melbourne liggen in New-South-Wales. In de outback (binnenland van Australië) wonen weinig mensen. In het territorium Nothern Territory wonen bijvoorbeeld maar 200.000 mensen… Terwijl het ongeveer anderhalf keer zo groot is als New-South-Wales!

 

Klimaten van Australië

Omdat Australië zó groot is, kent het land meerdere klimaten. De outback heeft een woestijnklimaat. Dit betekent dat het erg droog is en zeer warm. Door de droogte en hoge temperaturen is er weinig begroeiing mogelijk. Opvallend bij een woestijnklimaat is het temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag ligt de temperatuur tussen de 25 en 45 °C. ’s Nachts daalt de temperatuur zó sterk, dat het zelfs kan vriezen!

De centrum van Australië wordt omringd door een steppeklimaat. Op de steppes kan het zowel warm als koud zijn. In het zuiden van Australië zijn de steppes kouder, omdat het gebied verder van de evenaar ligt dan de noordelijke steppes. Er valt meer neerslag op een steppe dan in de woestijn, maar nog steeds niet veel. Door de gematigde regenval kunnen er wel grassen en struiken groeien.

Australië heeft ook een subtropisch klimaat. Dit klimaat is in het noorden te vinden. Het noorden kent twee seizoenen: het regenseizoen en droge seizoen. Tijdens het regenseizoen is het ook warm en kunnen er heftige, tropische stormen plaatsvinden! Het zuiden en oosten van Australië hebben een zeeklimaat zoals wij dat hier in Nederland kennen.

 

Natuur Australië

Eén van de bijzondere aspecten van Australië is de flora en fauna. Australië is voor lange tijd afgezonderd geweest van de rest van de wereld. Zo konden unieke dieren- en plantensoorten zich ontwikkelen. Sommige flora en fauna kun je alleen in Australië vinden. Heel bijzonder!

Als je aan de bijzondere natuur van Australië denkt, zijn de koraalriffen waarschijnlijk ook iets wat in je opkomt. The Great Barrier Reef ligt voor de kust van Queensland en is het grootste rif ter wereld. Het rif is echter in groot gevaar en dreigt uit te sterven.

 

Geschiedenis van Australië

Australië wordt al ongeveer 65.000 jaar bewoond door haar oorspronkelijke bewoners. De oorspronkelijke inwoners van Australië heten ‘Aboriginals’. Ongeveer 15.000 jaar geleden, aan het einde van de ijstijd, ontstond de cultuur van de Aboriginals zoals we hem nu kennen. Daarmee heeft Australië de langst doorlopende cultuurgeschiedenis ter wereld. Gaaf!

In 1606 kwam de eerste, Nederlandse ontdekkingsreiziger aan land: Willem Jansz. Na de ontdekking van Jansz is er in de jaren daarna niks bijzonders gebeurd met Australië… Pas meer dan 100 jaar later, in 1770, namen de Britten de oostkust van Australië in bezit. De Britten gebruikten het land als strafkolonie. Het gebied dat werd ingenomen kreeg de naam New-South-Wales. In 1901 werd Australië pas weer zelfregerend, maar valt nog wel onder het Britse Rijk.

Melbourne werd de hoofdstad van Australië. De regering wilde echter een nieuwe hoofdstad ontwerpen. De Amerikaanse architect Walter Burley Griffin heeft Canberra ontworpen en is sindsdien de hoofdstad van Australië.

Door ziekte en straffen van de Britten zijn het aantal Aboriginals sterk afgenomen. Destijds werden de Aboriginals gezien als irrelevant volk. Nu is dat gelukkig anders en worden de Aboriginals in bescherming genomen door de Australische overheid. Het leefgebied van het volk neemt echter nog steeds af door het winnen van uranium. De meeste Aboriginals wonen nu in de stad of in afgelegen gebieden. Soms zijn ze ook nog te vinden in teruggegeven leefgebieden.