Af en toe een glaasje (of meer) wijn drinken… We houden er stiekem allemaal wel van. Vaak sta je er niet eens bij stil waar de wijn vandaan komt, maar ook Australië produceert de lekkerste wijnen. In dit land is ongeveer 160.000 hectare aan wijngaarden te vinden en wordt meer dan 1 miljard liter wijn per jaar geproduceerd. Slechts 40% hiervan wordt zelf in Australië gedronken. Vanwege de grootte van het land is het natuurlijk vanzelfsprekend dat het klimaat niet overal hetzelfde is. Zo is het in het noorden heel erg droog en tropisch, terwijl het in het zuiden wat koeler is. Dus het hangt af van de druifsoort waar het wordt verbouwd om onder andere de frisheid en aciditeit te waarborgen.
Er zijn talloze wijnen die worden verbouwd in Australië. Het kan dus misschien lastig zijn om een lekkere wijn te kiezen. Om het jou iets makkelijker te maken, hebben wij voor jou een lijstje gemaakt met 6 verschillende soorten wijnen waarvan wij zeker zijn dat ze bij jou in de smaak zullen vallen. Het is ook maar net wat voor soort wijn je zoekt of waar je zin in hebt!
1. Jacob’s Creek Chardonnay Classic
Dit is een witte wijn met een frisse, fruitige, maar toch ook droge smaak. Een van de redenen waarom dit een fijne wijn is, is omdat je het met veel gerechten kan combineren. Denk hierbij aan barbecues, witvis, kipgerechten, koude voorgerechten en lichte maaltijden… Met deze wijn uit Zuidoost-Australië kan je dus alle kanten op!
2. Holyman Pinot Noir
Joe Holyman wordt door velen beschouwd als een van de beste pinot noir producenten van Tasmanië. Deze wijn hoort dan natuurlijk ook thuis in ons lijstje van lekkerste wijnen uit Australië. De wijn is licht van kleur maar vol van smaak en is het best te serveren bij kip- of kalkoengerechten.
3. Jansz Rose Premium Brut Cuvée
Jansz Premium Brut Cuvée Rosé is een rijke wijn met een prachtige lichtroze kleur. Het ruikt naar bloemen, boter, nougat en een vleugje aardbeien. De druiven voor deze wijn komen uit Tasmanië, want op dit eiland is kwaliteit dankzij de koele klimaat te waarborgen. Deze mousserende wijn past het best bij aperitiefjes, hors d'oeuvres of lichte visgerechten.
4. River Retreat Murray Darling Shiraz
De River Retreat Darling Shiraz wordt verbouwd in New South Wales. De wijn kenmerkt zich door een frisse aroma van rood fruit en eikenhout. Een perfecte keus voor bij de barbecue, maar ook ideaal bij kleine hapjes of snacks.
5. Della Fay Semillon Sauvignon Blanc
Dit is een witte wijn dat wordt verbouwd in Margaret River, Zuidwest-Australië. Het heeft een volle, fruitige en lichte notensmaak en een frisse limoengeur. Deze sauvignon blanc kan je perfect combineren met witvis, schaaldieren, Aziatische gerechten en zachte kazen.
6. Katnook Estate Coonawarra Cabernet Sauvignon
Een helder, robijnrode wijn die mooi vol van smaak is. Het heeft ook een krachtige geur met veel diepgang. Zoals de naam van de wijn al weergeeft is het afkomstig uit Coonawarra, Zuid-Australië. Deze regio staat ook bekend om deze wijnsoort. Het wordt aangeraden om deze wijn te serveren bij stevige gerechten, zoals rood vlees, belegen kazen en lichtere blauwaderige kazen.
Weet jij al welke wijn je gaat proberen?