Outback

Ben jij klaar om de Outback van Australië te ontdekken, mate? De Outback is het afgelegen deel van Australië waar weinig mensen wonen. Qua oppervlak is dit het grootste deel van Australië. In verhouding tot de rest van het land wonen er in de Outback zeer weinig mensen. Per vierkante kilometer wonen er 0.2 mensen. Er staat dus ongeveer om de vijf kilometer een huis. Rondom grote steden in de Outback is dat wel hoger. Maar dat betekent niet dat de Outback geen aanrader is! Dit deel van Australië barst van de schitterende natuur en cultuur. Veel backpackers weten niet waar ze moeten beginnen als door de Outback willen reizen. Gelukkig weten wij de gaafste hoogtepunten. Zoek dus vooral niet verder… Wij hebben de antwoorden!

 

Bereikbaarheid

De Outback is erg afgelegen. Dit betekent dat je het beste kunt vliegen naar de Outback. Er zijn twee vliegvelden in de Outback die dicht bij de bezienswaardigheden liggen, namelijk Alice Springs en Ayers Rock. Over het algemeen zijn de prijzen naar het binnenland vrij duur. Ayers Rock is nog een stukje duurder dan Alice Springs. Je kunt vanaf Nederland vliegen naar de Outback; overstappen is dan wel nodig. Als je al in Australië bent, kun je vanaf de volgende vliegvelden naar Alice Springs vliegen:

 • Adelaide
 • Brisbane
 • Cairns
 • Darwin
 • Melbourne
 • Sydney
 • Perth

Eenmaal in de Outback, is het zeker aan te raden om een auto te huren. Niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Je kunt ook een tour doen. Zo reis je langs alle hoogtepunten van de Outback samen met een groep.

 

Bezienswaardigheden

De Outback is bizar groot en heeft daarom ook veel interessante bezienswaardigheden. Het wilde binnenland heeft voor elk wat wils…

Alice Springs

Als je vliegt via Alice Springs kun je deze culturele stad er misschien gelijk achteraan plakken! Deze stad heeft een rijke geschiedenis. Je ziet nog veel sporen van de leefwijze van Aboriginals en invloed van Europese kolonisten. In Alice Springs wordt ook veel Aboriginal kunst bewaard. Het stadje heeft ongeveer 26.5000 inwoners en daarmee de drie-na-grootste stad van Northern Territory.

Ayers Rock

Ayers Rock is een rotsformatie midden in de rode woestijn. De formatie is een bijzonder gezicht, omdat de rotsen erg opvallen in een kale woestijn. Door de Aboriginals wordt Ayers Rock ‘Uluru’ genoemd en wordt door hen als heilig beschouwd. Het is daarom niet netjes om te klimmen op Ayers Rock. Je kan er wel gewoon omheen lopen. Ayers Rock ligt in Northern Territory en is vlak bij Alice Springs.

Kings Canyon

Deze indrukwekkende bezienswaardigheid is een must. Kings Canyon is een ravijn met wanden van meer dan 300 meter hoog. In het ravijn kun je verschillende wandelroutes volgen. De lengte van de routes variëren. Sommige zijn slechts 1 à 2 kilometer. Als je van wandelen houdt, kun je misschien een route van 5 à 6 kilometer proberen! Tijdens de wandeling kom je interessante dingen tegen zoals rotsformaties en uitzichtpunten. Kings Canyon is een paar uurtjes rijden vanaf Alice Springs en ligt in Northern Territory.

Devils Marbles

Niet ver van Alice Springs zijn de Devils Marbles. De Devils Marbles zijn een hoogtepunt van de Outback die je niet mag missen! Deze perfect ronde stenen vormen een bijzonder fenomeen. Sommige stenen zijn wel 7 meter groot. De bezienswaardigheid heet niet voor niks Devils Marbles: knikkers van de duivel. De Aboriginals beschouwen de Devils Marbles als een heilige plek. Het wordt gezien als een van de oudste religieuze plekken ter wereld. Heel bijzonder, dus! De Devils Marbles liggen in Northern Territory.

Kakadu National Park

Australië heeft veel natuurparken, maar Kakadu National Park is de meest bijzondere van allemaal. Om te beginnen de grootte van het natuurpark. Kakadu National Park is maar liefst circa 20.000 vierkante kilometer groot. Wauw! In Kakadu National Park vind je dieren, planten, watervallen, rotsformaties, rotsschilderingen van Aboriginals en nog veel meer… Wij zouden het wel weten! Het nationale park ligt in Northern Territory.

Katherine Gorge

In Nitmiluk National Park ligt Katherine Gorge. Deze bezienswaardigheid bestaat uit 13 kloven die zijn ontstaan door zware regenval. De rotsen zelf zijn al 1650 miljoen jaar oud. Kan jij je dat voorstellen? Tussen de kloven stroomt een rivier; de Katherine River. In de rivier leven zoetwaterkrokodillen. Deze zijn ongevaarlijk en vallen geen mensen aan. Van november tot en met april is het regenseizoen in Australië. Er kunnen dan ook zoutwaterkrokodillen zitten. Deze krokodillen zijn wel gevaarlijk. In deze tijd is het daarom verboden om in de rivier te zwemmen. Katherine Gorge ligt in het noorden van Northern Territory.

 

Activiteiten

Naast toffe bezienswaardigheden, zijn er ook veel leuke activiteiten om te ondernemen in de Outback. Wat dacht je van een kameeltocht? Een tocht door de Outback samen met een kameel is een leuke ervaring! Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan vind je het misschien geweldig om in slaap te vallen onder de sterrenhemel… Kamperen in de Outback! Nu we toch zo ondernemend bezig zijn; bekijk de zonsondergang of -opgang bij de Ayers Rock (of een andere rotsformatie). De kleuren die je dan ziet zijn schitterend!

 

Veiligheid in de Outback

De Outback is zeer dunbevolkt. Mocht er iets gebeuren onderweg, kan het zijn dat er niet iemand in de buurt is om je te helpen. Je moet daarom voorbereid op reis gaan! Zo kun je vervelende situaties voorkomen. Lees deze handige tips voordat je de Outback intrekt:

 • Neem genoeg drinkwater mee. De temperaturen in de Outback kunnen sterk oplopen. Als je bijvoorbeeld ergens strandt, dan wil je genoeg drinkwater meehebben!
 • Ga niet ’s nachts op pad. Er is dan slecht zicht waardoor je niet goed kunt zien of er dieren op de weg zijn.
 • Als je zelfstandig door de Outback reist (zonder een tour), dan moet je van tevoren de reis goed plannen. Voorkom verassingen en plan de overnachtingen van tevoren. Ook is het fijn als je al een reisplan hebt opgesteld.
 • Tank op tijd. Midden in de Outback stranden is geen lachertje.
 • Laat aan familie en vrienden weten waar je bent. Als je niet bent aangekomen op een bepaalde bestemming, kan er alarm geslagen worden.