Meest gemaakte fouten bij mountainbiken

0
109

De ruige natuur van Australië leent zich bij uitstek voor een ruige mountainbike-tocht. Maar spring niet onvoorbereid op de fiets. Voorkom deze meest-gemaakte beginnersfouten.

Hou je van natuur, maar wil je ook een beetje actie? Ook in Australië is mountain biken erg populair. Er zijn veel plekken in het land waar je maximaal kunt scheuren door de prachtige natuur. Van Tasmanië in het zuiden tot Tamborine Mountain in de noordelijke deelstaat Queensland, van Margaret River (Western Australia) tot Mystic Mountain in Victoria in het zuid/oosten, je kunt in elk deel van het land op de fiets springen en deelnemen aan een wilde fietstocht.

Zo simpel is het, zou je denken. Helemaal voor de praktisch op-de-fiets-geboren-Nederlander. Een beetje over bergen heen fietsen en van heuvel naar heuvel springen. Dat is alles wat je hoeft te doen voor mountainbiken, toch? Fout gedacht, er is veel meer om over na te denken als het over mountainbiken gaat. Als je gaat mountainbiken heb je ten eerste de goede kleding nodig, maar je moet jezelf ook voorbereiden. Daarnaast is een goede fiets ook essentieel. Toch zijn dit de punten waar het vaak fout gaat. Wij gaan ze een voor een langs.

Mountainbiken? Het kan ook in Margaret River (Foto: TripAdvisor)

Verkeerde kleding

Het is een veelgemaakte fout om de verkeerde kleding aan te doen bij mountainbiken. Het wordt weleens vergeten dat je enorm gaat zweten. Daarom zijn sneldrogende kleren voor al het ongewenste zweet echt een must-have. Maar sneldrogende kleding houd je ook langer fit, want zweten kost enorm veel energie. Ook is voor elk seizoen weer andere kleding geschikt. Je wilt niet oververhit raken in de zomer en onderkoeld in de winter. Daarom is ademende kleding handig voor op je paklijst als je gaat mountainbiken.

Geen voorbereiding

Te snel van start gaan is ook een van de meest gemaakte fouten bij mountainbiken. Een race naar de top met je vrienden, klinkt leuk, maar is het ook slim? Het is beter als je je lichaam eerst op temperatuur laat komen. Zodra je in een lekker tempo zit en je lichaam is gewend aan de beweging die je maakt, kan je vaart gaan maken. Te hard van stapel lopen zal ervoor zorgen dat je sneller uitgeput zult zijn dan normaal. Daarnaast loop je ook een groter risico om blessures op te lopen. Bouw de inspanning dus geleidelijk op!

Vergeet ook niet om maatregelen te nemen tegen de hitte. Het klimaat in Australië verschilt sterk van het Nederlandse. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt om te drinken en bescherm je goed tegen de zon.

Geen goede fiets

Die oude fiets die je al jaren hebt en waarop roestvlekken te zien zijn, is vast wel geschikt om de bergen mee te trotseren, toch? Niks is minder waar. Niet elke fiets is gemaakt voor heuvelachtige gebieden en verschillende weersomstandigheden. Dus laat je je oude stalen ros maar links liggen. Het is tijd voor de juiste fiets. Een van de fietsen die geschikt is om mee te mountainbiken is de elektrische mountainbike. Een elektrische fiets is meer dan normaal geworden in de fietswereld, maar wat is een elektrische mountainbike? Deze mountainbike is voorzien van een krachtige middenmotor die jou de kracht geeft voor avontuur dat verder gaat dan asfalt. Je ervaart een nieuwe vorm van mountainbiken, een waarbij je gemak en comfort ervaart. Dat is wat een elektrische mountainbike is.

De verkeerde kleding, geen goede voorbereiding en niet de juiste fiets in het bezit hebben. Dit zijn de dingen die vaak misgaan. Nu je dit weet kan jij bij jouw volgende keer mountainbiken ervoor zorgen dat het jou niet overkomt!

DELEN
Vorig artikelWaar zijn vrouwen veilig? Jep, Australië!
Volgend artikelBackpacken in Australië? Vijf handige tips!
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.