Studeren in Australië, waarom zou je?

0
859

 

Studeren in Australië: waarom niet?

Waarom zou je in Australië willen studeren? Waarom zou je überhaupt een deel van je studie in het buitenland willen spenderen? Nou, daar zijn heel goede redenen voor.

Eerst: waarom studeren in het buitenland?

Wanneer je een deel van je studie in het buitenland doorbrengt, leer je enorm veel. En niet alleen vakkennis. Sterker nog, de belangrijkste lessen die je in het buitenland leert, zijn helemaal niet inhoudelijk. Natuurlijk zijn lessen en vakken interessant, en is het fijn dat je studiepunten of een diploma mee naar huis neemt. Maar veel belangrijker is de groei die je doormaakt als persoon. “Bildung” noemen ze dat tegenwoordig in beleidskringen. Onderwijsinstellingen in het WO/HBO krijgen steeds meer door dat ze jongeren niet alleen moeten volplempen met vakkennis, maar dat ze ook een rol hebben bij de persoonlijke ontwikkeling van de student. En dat zorgt ervoor dat er steeds meer mogelijk wordt. Studeren in het buitenland wordt dus steeds makkelijker!

Zelfvertrouwen

In het buitenland ben je vaak op jezelf aangewezen. Je kunt niet terugvallen op je ouders of vrienden. In het begin is dat misschien eng, maar naarmate je merkt dat je dingen voor elkaar krijgt, groeit je zelfvertrouwen. En daar heb je de rest van je leven wat aan. Een voorbeeld: toen ik met de auto van Uluru richting Alice Springs reed, moest ik halverwege overnachten. ‘s Ochtends deed de auto het niet meer. Daar sta je dan, in the middle of nowhere. Mijn auto-kennis ging niet verder dan wat je leert bij rijles: hoe check ik mijn oliepeil? Hoe vul ik de ruitenwisservloeistof bij? Dat werk. Maar noodgedwongen ging ik onder de motorkap. En al snel ontdekte ik een rubber slangetje dat losgetrild was. Daardoor was alle olie weggelopen. Met een tie-wrap was dat snel gerepareerd. Daarna kon ik de olie bijvullen en kon ik weer op weg. Je kunt je voorstellen hoe trots ik was!

Mooie bijkomstigheid: ook toekomstige werkgevers weten dat je in het buitenland zelfredzaam bent geworden en geleerd hebt initiatief te nemen.

Talen

In het buitenland spreken ze over het algemeen geen Nederlands. Je wordt gedwongen het in een andere taal te doen. Studeer je in Australië, dan zal je Engels met sprongen vooruit gaan. En dan kun je zomaar van een local in Brisbane de vraag krijgen of je uit Cairns komt. Vanwege je accent.

Over het algemeen zul je ook andere nationaliteiten tegenkomen. Dan kun je misschien je Duits bijspijkeren, je Frans bijschaven, of een basis Japans leggen: Konichiwa!

 

Blijvende herinneringen

Ook fijn: je maakt dingen mee die je de rest van je leven niet meer vergeet. Mooie momenten, trotse momenten, fijne ontmoetingen. Zwemmen met dolfijnen, duiken met haaien. Oneindige vergezichten. Stimulerende gesprekken met een internationaal gezelschap. Hopeloos verdwalen in een vreemde stad…. je maakt het allemaal mee!

Omdat het kan (!)

Barbie, het beste wat de Australische keuken te bieden heeftMaar de belangrijkste reden om in het buitenland te studeren? Omdat het kan! Als je het niet doet, is de kans groot dat je spijt krijgt. Denk je maar eens in: je blijft in Nederland, studeert af en gaat werken. En dan, als je een jaar of 35 bent vraag je je af:”Is dit het nu”? En je zult dromen van een lange reis. En je afvragen: “Waarom heb ik dit niet gedaan toen ik nog de vrijheid had”.

Nu is het moment! Je hebt geen hypotheek. Je bent niet getrouwd. En je hebt geen kinderen. De enige met wie je rekening hoeft te houden ben jezelf. Dus grijp die kans! En ga Down Under.

Waarin studeren in Australië?

Maar waarom dan per sé Australië? Waarom niet Argentinië, Saudi-Arabië, Japan of Kazachstan? Er zijn legio redenen waarom je wat tijd in Australië zou willen doorbrengen. Ik noem er een paar.

Engels

In Australië spreken ze Engels. Althans, een soort Engels. Het kost misschien een paar dagen om het Australische accent te verstaan, maar daar kom je wel overheen. En dan kun je jezelf verstaanbaar maken. Want Engels, dat krijgen we al van jongs af aan op school. Bovendien; doordat films en muziek en dergelijke vaak in het Engels zijn, hebben we zelfs voor de schoolse lessen al het nodige Engels opgepikt. Dat is wel zo handig. Je moet er toch niet aan denken dat je een college over – ik noem maar wat – “Antimaterie in de context van de Thermodynamica” moet gaan volgen in het Swahili?

Weer

Hey, het is Australië! Hoewel het in meerdere klimaatzones ligt, is het daar best vaak mooi weer.

Europees georienteerd.

Als voormalige Britse kolonie (en nog steeds deel van het Koninkrijk) is Australië cultureel sterk Europees georiënteerd. Dat maakt het makkelijker om te aarden. De mensen zijn vriendelijk en hartelijk over het algemeen is het erg makkelijk om elkaar “te snappen”. Dat is fijn. Nog fijner is dat het land ook diplomatiek nog hele goede banden met Europa heeft. Dat betekent dat het relatief makkelijk is om een visum te krijgen. Maar ook onderwijsinstellingen werken nauw samen met Europese hogescholen en universiteiten.

Zo hebben veel HBO’s een Bureau Buitenland, dat contact onderhoudt met Aussie universiteiten. En dat betekent dat het vaak makkelijk is om jouw buitenlandse studie-ervaring te integreren in je Nederlandse opleiding. Dat is fijn! Want dan heb je zometeen gewoon een Nederlands diploma, maar dan met een extraatje. Bij sommige opleidingen kun je je minor in het buitenland doen, maar ook een stage in Australië hoort vaak tot de mogelijkheden!

Goed onderwijssysteem

studeren in Australië: bijvoorbeeld aan de University of MelbourneOok niet onbelangrijk: de Australiërs hebben een geweldig onderwijssysteem. Daardoor staat het land op de derde plek van meest populaire studie-landen ter wereld! Er zijn 1100 onderwijsinstellingen, waar ruim 22.000 opleidingen zijn om te kiezen! Academisch gezien staat het land op de 9e plaats van Beste Universiteiten. Daarmee doen de Aussies het beter dan Duitsland en Japan. Dat heeft (tot nu toe) 15 Nobelprijswinnaars opgeleverd.  Trouwens, ook de studentensteden daar zijn geweldig leuk! Geen wonder dat er al ruim 2.500.000 internationale studenten zijn afgestudeerd.

Studiebeurs

De Australische regering spendeert jaarlijks meer dan AUS$ 200 miljoen aan beurzen. De Endeavour Scholarships en Fellowships worden uitgereikt voor een PhD of Mastertraject en can oplopen tot AUS$ 3000 per maand (plus reiskosten en verhuisvergoeding). Ook kun je kijken voor een Australia Award. Elk jaar zijn er voor Nederland 5 beurzen beschikbaar. Voor de Belgen zijn er twee plaatsen beschikbaar.

Maar ook lokale universiteiten bieden vaak een eigen beurs aan. Zo heeft La Trobe University (Bendigo) een beurs van AUS$ 2500 voor studenten met een bepaalde studierichting. Dus praat eens met het Bureau Buitenland of International Office van jouw opleiding!

Oh, als je je studie als onderdeel doet van je Nederlandse opleiding, dan heb je natuurlijk gewoon recht op Stufi!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.