Studeren

Een droom voor vele mensen: studeren in Australië! In Australië heb je zeker geen keuze te kort; er zijn veel gave studentensteden die jou een onvergetelijke ervaring bezorgen. Naast een buitengewone belevenis is studeren in Australië goed voor je CV. Australië is niet voor niets de op twee na populairste bestemming voor internationale studenten.

Wat is handig om te weten van studeren in Australië? Hoe werkt het Australische schoolsysteem en hoeveel kost een collegejaar? Hoe ziet het verblijf tijdens de studie eruit? En welke studentensteden zijn populair onder de internationale studenten? Wij hebben de antwoorden!

 

 

Australisch schoolsysteem

In tegenstelling tot Nederland, kennen ze in Australië geen HBO en WO. In Australië hebben ze alleen universiteiten. Je kunt wel kiezen tussen beroepsgerichte of wetenschappelijke programma’s. Sommige studies hanteren ook een selectieprocedure. Dit betekent dat je eerst moet worden toegelaten tot de studie. Vaak kijken universiteiten dan naar jouw resultaten van eerdere opleidingen. Zorg er dus voor dat je jouw resultaten in het Engels hebt omgezet. Daarnaast moet je jouw ervaringen in het Engels uit kunnen leggen!

 

Kosten en financiering

Als je wilt studeren in Australië, kost dat aardig wat geld:

  • Voor een bacheloropleiding ben je tussen de 20.000 en 45.000 Australische Dollars per jaar kwijt.
  • Een masteropleiding kost tussen de 25.000 en 50.000 Australische Dollars per jaar.
  • Voor een PhD ben je tussen de 18.000 en 42.000 Australische Dollars per jaar kwijt.

Het collegegeld verschilt sterk per universiteit. Heb je al een universiteit op het oog? Dan kun je op de website van de desbetreffende universiteit meer informatie vinden over het exacte bedrag!

Het is mogelijk om de Nederlandse studiefinanciering mee te nemen naar Australië. Als je vanuit een Nederlandse hogeschool of universiteit in Australië wilt studeren, is dat geen probleem. Je kunt zelfs het studentenreisproduct inwisselen voor een ov-vergoeding. DUO hanteert wel een aantal voorwaarden. Als je een volledige studie in Australië wilt volgen, kun je hier ook studiefinanciering voor aanvragen. Hier zijn wel strengere voorwaarden voor opgesteld vanuit DUO.

Daarnaast is het een optie om een Australische studiebeurs aan te vragen. De Endeavour Awards en Destination Australia zijn goede voorbeelden van mogelijke beurzen. Kijk voor meer informatie over beurzen op de website van de Australische overheid.

 

Verblijf

Huisvesting is natuurlijk belangrijk als je van plan bent om te studeren in Australië. De meeste universiteiten hebben een campus waar je een woning kunt huren. Gemiddeld kost een woning op het campus zo’n 200-300 Australische Dollars per maand. Wonen op een campus is de ideale mogelijkheid om medestudenten te ontmoeten en je netwerk uit te breiden.

Als je toch liever in de stad wilt wonen, houd dan de prikborden van de universiteit in de gaten. Soms wordt er ook huisvesting aangeboden in de krant. Door het wonen buiten het campus leer je de stad en haar inwoners beter kennen!

 

Australische studentensteden

Een rijtje van toffe studentensteden die zeker het overwegen waard zijn…

 

  • Melbourne: één van de meest geliefde studentensteden ter wereld! Er zijn hier veel universiteiten te vinden, namelijk La Trobe University, Monash University en Royal Melbourne Institute of Technology.
  • Sydney: stappen, uiteten gaan, musea bezoeken en nog veel meer… In Sydney ligt University of Sydney, Macquarie University, University of Technology Sydney en University of New South Wales.
  • Brisbane: op zoek naar een toffe stad waar altijd wat te doen is? Brisbane is the place to be! Hier vind je Queensland University of Technology, Griffith University en TAFE Queensland.
  • Perth: Perth is een budgetproof studentenstad met een levendige cultuur. Er zijn vijf universiteiten waaronder de bekende Curtin University.
  • Gold Coast: ben jij verliefd op het strand? Gold Coast wacht op jou! De universiteit die hier gevestigd is, is Bond University.