Taal Australië

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Australië kent geen officiële eigen taal. De taal die echter wel het meeste gesproken wordt is Engels. Het is niet helemaal zoals het Amerikaanse Engels, want Australië heeft namelijk een uniek accent en vocabulaire. Het Australische Engels heet Strine. In de steden zijn de Australiërs prima te verstaan. Maar in het binnenland, ook wel de ‘outback' genoemd, zijn de bewoners vaak amper te begrijpen.

De traditionele bewoners van Australië, de Aboriginals, spreken per gemeenschap vaak hun eigen taal. Sommige groepen Aboriginals spreken ook Engels. Vaak wonen zij dan in de stad of er net buiten. Aboriginals die in de outback wonen, beheersen meestal geen Engels. Onderling spreken ze soms wel andere Aboriginal talen.

 

Achtergrond taal Australië

In 1770 ontdekte de Engelsman James Cook de oostkust van Australië en noemde het Nieuw-Zuid-Wales. Deze ontdekkingsreiziger bracht de Engelse taal naar Australië. Engeland stuurde veel gevangenen naar Nieuw-Zuid-Wales. Waarschijnlijk is het Strine vervolgens ontstaan doordat de Ierse gevangenen zich tegen het koloniale Engeland en haar taal keerden.

Door de Europese bezetting zijn veel Aboriginal talen uitgedoofd. Er worden nog wel Aboriginal talen in Australië gesproken, maar lang niet zo veel als vroeger.

 

Invloeden

Het Strine is eigenlijk een mengelmoes van verschillende talen. De Ierse gevangenen hebben een grote invloed gehad op het hedendaagse Strine. Daarnaast komen veel woorden van de Aboriginal talen. Ook de arbeidersklasse van Londen heeft een bijdrage geleverd aan het Strine. Het ‘Cockney'-accent heeft veel overeenkomsten met het accent van Australië!

 

Bekende en grappige woorden

Australië kent veel eigen, humoristische woorden. Sommige woorden zijn al bekend in het originele Engels, maar betekenen nét wat anders. Om een dag te overleven in Australië moét je deze ‘slang' wel kennen, mate! Hoeveel Australische woorden ken jij al?

Mate – Hét woord dat non-stop in Australië wordt gebruikt is ‘mate'. Dit betekent ‘vriend'. Veel Australiërs gebruiken dit woord voor eigenlijk iedereen.

Barbie – Een ander, grappig woord wat veel wordt gebruikt is ‘barbie'. Nee, dit is geen speelgoedpop. Als je uitgenodigd wordt voor een barbie, betekent dat dat je welkom bent op de barbecue!

True Blue – Niet iedereen mag zich een ‘True Blue' noemen… Je bent namelijk pas een True Blue als je een rasechte Australiër bent!

Cuppa – Krijg je een ‘cuppa' aangeboden? Een cuppa betekent een kopje koffie of thee.

Thongs – In het officiële Engels betekent 'thongs' natuurlijk ondergoed. Maar in Australië breng je dit voorwerp eerder mee naar het strand. Met thongs bedoelen de Australiërs namelijk een paar slippers!