Tasmanië

Het mooie Tasmanië… Wie kent het niet? Wellicht heb je de verhalen over de ontdekkingsreiziger Abel Tasman weleens gehoord. Deze Nederlander ontdekte het eiland en noemde het ‘Tasmanië'. Nu, circa 380 jaar later, is dit indrukwekkende eiland waarschijnlijk één van de bekendste Australische eilanden. Je vindt er oneindig veel wildernis. Sommige diersoorten die in de wildernis leven zijn alleen op Tasmanië te vinden. Hoe bijzonder!

Tasmanië ligt ten zuiden van Australië en is ongeveer 240 kilometer verwijderd van het vasteland. Dat is best een aardig stuk! De hoofdstad van Tasmanië is Hobart. Over het algemeen spreekt men Engels op het eiland. Soms wordt er ook nog Wororan gesproken. Dit is een oude Aboriginal taal.

Aan natuur is zeker geen tekort op Tasmanië. Het eiland heeft ongeveer 500 zelfstandig beschermde gebieden. Deze gebieden beslaan 40% van de oppervlakte op Tasmanië. Vanwege de bijzondere natuur en bezienswaardigheden trekken veel backpackers naar dit eiland. Omdat Tasmanië zo veel te bieden heeft, maken de meesten er een roadtrip van. Ben jij ook van plan ook een bezoekje te brengen aan het Australische Tasmanië? Wij vertellen jou alles over reizen naar Tasmanië, wat je er allemaal kunt doen en meer!

Feitje: je vindt zowat nergens ter wereld zulke schone lucht als op Tasmanië.

 

Reizen naar Tasmanië

De beste manier om op Tasmanië te komen is met het vliegtuig. Als je toevallig in de buurt van Melbourne bent, kun je een directe vlucht nemen naar Hobart. Dit is de meest gebruikte luchthaven op het eiland. Je kunt ook vanaf andere steden naar Tasmanië komen. Het ligt er maar net aan vanaf waar je vliegt!

Eenmaal op Tasmanië is het beste vervoermiddel de auto. Een camper is ook een leuke optie als je van plan bent om te kamperen. Vliegen op het eiland is niet aan te raden. Deze interne vluchten zijn vaak zeer prijzig. Op sommige plekken vind je misschien treinsporen. Hier rijden echter geen personentreinen op. Wel rijden er bussen op het eiland, maar door de slechte wegen zijn deze bussen langzaam… De beste optie is dus gewoon je eigen auto of camper huren!

 

Beste reistijd Tasmanië

Je kunt het beste Tasmanië bezoeken van januari tot en met april. Het is dan zomer en herfst in Australië. Ook zijn de maanden november en december zeer gunstig. In november is het nog lente, maar de temperaturen beginnen al te stijgen. In december is officieel de zomer aangebroken.

 

Hoogtepunten Tasmanië

Wil je graag naar Tasmanië, maar weet je niet welke hoogtepunten de moeite waard zijn? Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet… Dat scheelt jou wat werk!

Hobart

Hobart is een must see als je op Tasmanië bent! Deze veelzijdige hoofdstad is ideaal voor een mini-stedentrip. Ben jij een kunstliefhebber? Het Museum of Old & New Art is een hoogstaand kunstinstituut die zeker een bezoekje waard is. Of geniet van het uitzicht op de Kunayi berg. Elke zaterdag is er ook een markt in Hobart: de Salamanca Markt. Het aanbod op de markt is enorm groot. Ben jij in Hobart op een zaterdag? Dan raden wij zeker de Salamanca Markt aan.

Mount Wellington

In Hobart ligt een berg met een geweldig uitzicht over de hoofdstad. Als je in de hoofdstad bent, is dit uitje een must. Deze indrukwekkende berg heeft vaak sneeuw op de top, zelfs in de zomer.

Bay of Fires

Een combinatie tussen hagelwit zand een oranjerode rotsen… Dit spectaculaire strand heet niet voor niks Bay of Fires! Als je houdt van kamperen, dan is Bay of Fires zeker iets voor jou. Je hebt op het strand meerdere kampeerplekken. De baai begint bij het dorpje Binalong Bay.

South Cape

South Cape is het zuidelijkste deel van Tasmanië (en dus ook van Australië). Je hebt hier een prachtig uitzicht over de uitgestrekte zee. Om bij South Cape te komen, moet je met de auto naar Cockle Creek. Vanaf daar is het nog twee uur lopen. Maar dit is geen vervelende route. De wilde natuur maakt de wandeltocht een waar plezier.

Ben Lomond National Park

Op Tasmanië stikt het van de nationale parken. Ben Lomond National Park is er eentje die je echt niet over mag slaan! Je kunt in dit bergachtige gebied survivallen en andere activiteiten ondernemen. Het gebied is ongeveer 1300 meter hoog. In koude seizoenen kun je zelfs skiën op de berg.

Tasmaanse duivel spotten

Dit vleesetende buideldier leeft alleen op Tasmanië. Door een bijzondere vorm van kanker is een groot deel van de diersoort uitgestorven. Momenteel wordt er met man en macht aan het voortbestaan van de dieren gewerkt. De Tasmaanse Duivel is overal op het eiland te vinden. Wil jij het diertje graag spotten? Tasmaanse duivels zijn vooral ’s nachts actief. De kans is dan het grootst dat je hem ziet. Als je er zeker van wilt zijn dat je hem spot, moet je een nationaal park bezoeken. Voorbeelden van nationale parken zijn Tasmanian Unzoo Park en Bonorong Wildlife Park.

 

Eilanden Tasmanie

Tasmanië is op zichzelf een eiland… Maar wist je dat het eiland zelf nog 334 kleinere eilandjes heeft? Wow! Sommige eilanden van Tasmanië zijn gewoon een waar paradijs. Wij weten waar jij heen moet!

Deal Island

Deal Island heeft de hoogste vuurtoren van het zuidelijk halfrond. Gaaf! Verder is er een overvloed aan natuur en bijzondere landschappen. De enorme kliffen op het eiland zijn zeer indrukwekkend. Ben jij meer een liefhebber van zon, zee en strand? Geen zorgen! De mooie stranden op Deal Island zullen je zeker niet teleurstellen. Het eiland ligt ten noordoosten van Tasmanië.

Bruny Island

Voor de zuidoostkust van Tasmanië ligt het eiland Bruny Island. Je vindt hier ongerepte natuur en bijzondere diersoorten, zoals de White Wallaby. Als je dol bent op eten, dan kun je je geluk niet op. Bruny Island heeft namelijk een passie voor kaas, wijnen en oesters. De meeste backpackers verblijven twee à drie dagen op Bruny Island. Je kunt op het eiland komen met de veerpont.

Maria Island

Wil jij je onderdompelen in de Australische natuur? Maria Island is dan wat voor jou! Als je het gaaf vindt om bijzondere dieren te spotten, dan moet je op zoek naar de wombat. Dit buideldier leeft alleen op Tasmanië en in het zuidoosten van Australië. Naast de unieke dieren zijn er ook toffe buitenactiviteiten. Fietsen, wandelen, kamperen… Het kan allemaal. Maria Island is eigenlijk een soort onaangetast Tasmanië!