Tijdsverschil Australië

Australië is, zoals je weet, ontzettend groot. Daarom kent dit land drie (!) verschillende tijdzones: West-Australië, Centraal-Australië en Oost-Australië. In het westen van Australië is het zeven uur later dan hier in Nederland. Onder Centraal-Australië valt Northern Territory en Zuid-Australië. Hier geldt een tijdsverschil van acht en een half uur. Tot slot is het in Oost-Australië negen uur later dan in Nederland. Onder dit gebied valt New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmanië en Queensland. Ingewikkeld, hè?

 

Winter- en zomertijd Australië

Om de verschillende tijdzones nóg een stukje lastiger te maken, moet je ook rekening houden met de winter- en zomertijd. Wanneer het in Nederland winter is, is het in Australië zomer en andersom. De eerdergenoemde tijdsverschillen gelden alleen wanneer het in Nederland winter is. Als het in Nederland zomer is, gaat er één uur van het tijdsverschil met Australië af.

Van oktober tot en met eind maart is het zomer in Australië. Dan komt er één uur bovenop het tijdsverschil met Nederland. Queensland, Northern Territory en West-Australië kennen geen zomertijd.

 

Tips jetlag verminderen

Omdat het tijdsverschil tussen Nederland en Australië zó groot is, is een jetlag onvermijdelijk… Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om een jetlag te beperken! Ga lekker ontspannen op reis en blijf actief tijdens de vlucht. Het is vooral belangrijk om het Australische ritme zo snel mogelijk op te pakken! Neem natuurlijk wel rust na de lange reis, maar probeer niet te vervallen in het Nederlandse ritme.