Uluru Ayers Rock

Ayers Rock, oftewel Uluru, is een gigantische rotsformatie in Northern Territory. De rots wordt als heilig beschouwd door de Aboriginals. Daarom kreeg de Ayers Rock in 1985 de Aboriginalnaam Uluru. De rots staat bekend om onder andere zijn grootte. De omtrek van Ayers Rock is maar liefst 3,6 km. Wow! Verder is de rots 348 meter hoog en steekt 5 kilometer de grond in. Naast de indrukwekkende grootte heeft Uluru ook een bijzondere rode kleur. Vooral bij zonsopgang en -ondergang is de kleur zeer indrukwekkend! De rotsformatie staat midden in de woestijn en hoort bij het Uluru-Kata Tjuta National Park.

Als je van plan bent om een reis de maken door de Outback, mag je de Ayers Rock zeker niet missen. Veel backpackers reizen ook speciaal af naar het dunbevolkte binnenland om deze prachtige rots in het echt te zien. En wij geven ze geen ongelijk! De Uluru is niet voor niets één van de meest populaire bezienswaardigheden in Australië. De rots is adembenemend en je kunt er ook nog eens allerlei toffe dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan de Ayers Rock beklimmen of slapen onder de sterrenhemel. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wij zetten alle informatie voor jou op een rijtje, zodat jij het niet meer hoef te doen.

 

De Aboriginals

De Ayers Rock is voor de Aboriginals heilig en wordt door hen (en ook Aussies zelf) Uluru genoemd. Uluru betekent ‘De grote rots’. De rots speelt een belangrijke rol in de geloofsovertuiging van de Aboriginals. Zij geloven in de Droomtijd (voor Aboriginals: ‘Tjukurpa’). In deze Droomtijd is de aarde gecreëerd. De hogere wezens die verantwoordelijk zijn voor de creatie veranderden toen in dieren, bomen en planten.

Volgens de Aboriginals is er veel informatie af te lezen van landschappen. Zo ook van de Uluru. De scheuren van de rots zijn volgens hen overblijfselen van een gevecht tussen twee hogere wezens. In de Uluru zitten ook verschillende gaten. De Aboriginals geloven dat deze zijn gegraven door mythologische mollen. Zo zijn er nog meer kenmerken van de rots die door het volk als bijzonder wordt gezien. De Uluru is letterlijk een bijbel; het natuurfenomeen vertelt over de geschiedenis van hun land.

De Aboriginals die in het gebied rond de Uluru wonen heten ‘Anangu’. De Anangu hebben speciale rituelen. Vooral de verdeling tussen man en vrouw is zeer belangrijk. Mannen mogen bijvoorbeeld niet naar bepaalde delen van de rots kijken. Alleen vrouw mogen dat deel zien. Dit is ook andersom zo! De Anangu hanteren nog meerdere typerende regels. De leer van het volk is merendeels geheim voor niet- Anangu. Interessant, toch?

 

Beste reistijd Outback

In de Outback, en dus bij Ayers Rock, is het altijd warm. Er valt ook weinig regen. Toch zijn er twee verschillende seizoenen in de Outback, namelijk een heet en een koud seizoen. Het hete seizoen kent absurde temperaturen die kunnen stijgen tot wel 50 ℃. Dit soort temperaturen zijn natuurlijk niet geschikt voor activiteiten. Ook is de kans ook oververhitting van de automotor groter dan in het koude seizoen. Misschien zijn de hete temperaturen geen probleem voor jou! Als je tijdens het hete seizoen gaat, ga dan vooral voorbereid op reis. Vermijd het heetste moment van de dag. Sta wat eerder op om op pad te gaan! Het hete seizoen is ongeveer van november tot en met april.

Het is raadzamer om in het koude seizoen een bezoekje te brengen aan de Uluru. Het koude seizoen is van circa mei tot en met oktober. Overdag wordt het zo’n 19 tot 25℃. In de nacht kan het wel fors vriezen. Kamperen kan dan erg zwaar zijn door de kou. Als je toch graag wilt kamperen, neem dan spullen mee die je goed warm houden zoals een dikke slaapzak.

 

Hoe reis je naar Ayers Rock?

Je kunt eigenlijk maar op één manier in de Outback komen… En dat is per vliegtuig! In de buurt van Ayers Rock staat het vliegveld Ayers Rock Airport. In de Outback is nog een ander vliegveld, namelijk Alice Springs Airport. Reizen via dit vliegveld is in de meeste gevallen goedkoper. De Alice Springs Airport ligt wel een stukje verder van de Ayers Rock af. Maar als je dan toch in de Outback bent, kun je er misschien een grotere reis van maken! Dan is reizen via Alice Springs wel handiger. Je kunt vanaf de volgende plekken vliegen naar Alice Springs:

  • Adelaide
  • Brisbane
  • Cairns
  • Darwin
  • Melbourne
  • Sydney
  • Perth

Eenmaal in de Outback aangekomen kun je ervoor kiezen om met een tour guide te reizen of zelfstandig. Een tour guide weet natuurlijk alle leuke plekjes van de Outback, maar kent ook de gevaren. Je kunt ook zelf op pad gaan en een auto huren. Wees wel voorzichtig in de Outback. Ga altijd voorbereid op reis! Neem voldoende water mee en zorg dat er genoeg brandstof in je auto zit. Laat ook aan familie en vrienden weten waar je bent. Als ze niks meer van je horen, kunnen zij eventueel alarm slaan!

 

Activiteiten

Wat kun je allemaal doen bij de Ayers Rock? Wij vertellen jou de leukste activiteiten die je kunt doen bij deze rode rots!

Klimmen

Houd jij wel van een pittige uitdaging? Beklim dan de Uluru! Deze activiteit is echter alleen geschikt voor fitte mensen. De klim is 1,6 km en duurt ongeveer twee uur. De omstandigheden van de klim zijn zwaar. Sommige mensen hebben de beklimming van de Uluru niet overleefd. Tijdens de activiteit word je wel begeleid door ervaren klimmers. Dus, als jij de uitdaging aandurft, is dit zeker een bijzondere ervaring.

Dromen onder de sterrenhemel

Val in slaap onder de adembenemende sterrenhemel van de Outback. Je kunt kamperen rondom de Ayers Rock. Er zijn verschillende opties. Je kunt je eigen kampeerspullen meenemen en een goed plekje zoeken bij een camping. Als je wat luxer de nacht wilt spenderen, kun je ook een kamer boeken bij een fijn resort of hotel. Vergeet vooral niet de zonsopgang en -ondergang te bekijken bij de Ayers Rock! De kleuren van de zon die samensmelten met de Ayers Rock is een spektakel.

Wandelen

Trek je wandelschoenen aan en ontdek de Uluru! Een wandeling om deze bezienswaardigheid is een aanrader. Er zijn speciale paden aangelegd voor wandelaars. Zo kun je toffe foto’s maken en de rots van verschillende kanten bekijken.

Wilde dieren ontdekken

De Outback zou de Outback niet zijn zonder het wildlife! Rondom de Ayers Rock leven ontzettend veel wilde dieren. Slangen, dingo’s, kangoeroes en andere diersoorten zijn hier in overvloed. Vraag in het bezoekerscentrum naar de plekken waar je de meeste wilde dieren zult tegenkomen. Camera klaar? Spotten maar!