Australië zet leger in!

0
188
Australische millitairen in overleg (stockphoto)

De Australische regering heeft besloten het leger in te zetten tegen een invasie die niemand van tevoren zag aankomen. Het heeft er ook alle schijn van, dat de aanvallende partij handelde zonder al teveel planning. Ze zagen een mogelijkheid en grepen deze aan.

Het begon allemaal met hevige regenval in Queensland. Hierdoor steeg het water in een stuwmeer in e Ross River dam. De autoriteiten hadden de keuze uit twee kwaden: de sluizen open, waardoor Townsville onder zou lopen, of de sluizen dichthouden, met het risico dat de hele dam zou instorten.

De keuze was simpel: de sluisdeuren gingen open, waarna er 1900 kubieke meter (1,9 miljoen liter) water per seconde het meer uitstroomt. 500 Woningen overstroomden, het risico bestaat dat dit er 20.000.

Een meter neerslag

Vorige week viel er in Townsville al meer dan een meter regen. Dat is een fikse hoeveelheid water. 50 Milimeter is normaal voor deze tijd van het jaar. In Nederland valt gemiddeld per jaar 800 millimeter.

Ook de komende dagen komt er regen. Sommige bronnen voorspellen dat er nog minstens een halve meter valt. De premier van Queensland, Annastacia Palaszczuk: “Dit is een overstroming van eens in de honderd jaar. Dit is nooit eerder gezien.”

Aanvallers

De bewoners van Townsville hebben dus al natte voeten, maar ze voelden al snel meer nattigheid: krokodillen zwemmen door de straten. Dit leidt bij de een tot paniek, bij de ander tot nieuwsgierigheid. Eén man, die eerder in het Northern Territory woonde, riep zijn familie bijeen op de veranda om naar een 3 meter lange krokodil te kijken.

Een croc op de oprit. Foto: AFP

Het leger was al met duizend manschappen ter plaatse om te helpen met evacuaties en heeft nu ineens een bredere missie: bescherm de bewoners tegen krokodillen.

Vreemd genoeg is het besef dat er dodelijke hagedissen door de straten zwemmen niet voldoende om mensen op het idee te brengen binnen te blijven.

Leefde Paul Hogan nog maar…

De politie van Queensland laat er echter geen onduidelijkheid over bestaan: “Als het idee een krokodil in de ogen te kijken niet genoeg is, denk dan hieraan voordat je besluit om in het overstromende water te waden: het is heel goed mogelijk dat je door de uitwerpselen van je buurman loopt!”, stond in een persbericht.

Ik stel me zo voor dat heel veel Australiërs nu zouden willen dat Steve Irwin of Paul Hogan nog in leven waren..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.