Byron Bay – meer dan een uithoek

0
646
De vuurtoren van Byron Bay (Foto: Sven Koepke, via Pixabay)

Byron Bay (New South Wales) is zo een plek waar veel mensen naar toe gaan puur vanwege de ligging. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met een plek als het Drielandenpunt in Vaals, of Uluru. Je moet er eigenlijk even geweest zijn. Het 30.000 zielen tellende dorpje is namelijk de meest oostelijke plaats van het land. Sinds 2008 wordt hier ook een televisieserie opgenomen, getiteld “East of Everything”. Een bezoek aan de vuurtoren is dan ook een verplichting. Maak een selfie, maar zorg vooral dat je geniet van de eindeloze ruime zee.

Byron Bay (Foto: Chris Aram, via Pixabay)

De claim to fame van dit plaatsje gaat echter wel wat verder dan enkel de ligging. Je kunt hier namelijk je hart ophalen qua water-activiteiten

Surfen

Om te beginnen staat Byron Bay bekend als een geweldig gebied om te surfen. In de directe omgeving zijn diverse stranden, waar je lekker kunt zwemmen en surfen. Het main beach ligt voor de hand, maar is nog niet eens het beste strand om een golfje te pikken. Watego’s heeft de reputatie het beste surfstrand te zijn, maar ook Clarks Beach is zeer de moeite waard. Andere bekende stranden zijn het Seven Mile Beach en Tallow Beach.

surfleraar-Australië

Mocht je op Belongil Beach gaan surfen, wees dan niet verbaasd wanneer er iemand voorbij wandelt die geheel naakt is. Het strand is sinds 1997 een officieel “clothing optional” strand. Hier was overigens wel een protestactie voor nodig. Laid back als de Aussies zijn, deden ze dit door in Adamskostuum reggae te luisteren. Een onconventionele actie, die vreemd genoeg wel succes had.

Duiken

Als je houdt van het onderwaterleven dan is Julian Rocks Marine Reserve een absolute aanrader. Julian Rocks is een klein rots eilandje dat niet eens zo ver van de kust ligt. Laat jezelf met een rubberboot naar het eiland brengen en spring overboord. Je zult versteld staan van het aantal vissoorten dat je hier ziet. Het Great Barrier Reef staat dan wel bekend als de Heilige Graal van de duiker, maar dit eilandje is misschien wel veel aantrekkelijker. Het water is wat minder diep dan bij het GBR. Daardoor kun je genieten van meer kleuren dan op grote diepte. Bovendien verbruik je op lage diepte minder perslucht en kun je dus langer onder water blijven. Duiken is er trouwens ook wat goedkoper dan in (bijvoorbeeld) Cairns. Absolute aanrader dus!

Dolfijnen kijken

Er zijn diverse plekken waar je dolfijnen kunt spotten. Vanuit Byron Bay bieden verschillende excursiebureaus dagtrips aan waar je tussen de dolfijnen kunt kayakken of zwemmen.

Zen

Je bent misschien al een paar maandjes onderweg en hebt je ondergedompeld in het feestgedruis van de backpackerscene. Misschien is dit een goed moment om weer in balans te komen. Byron Bay staat bekend als plaats waar je allerlei spirituele en alternatieve therapieën kunt ondergaan. Zo kun je jezelf laten drijven in een flotation tank, wat een bijzonder ontspannend effect zou moeten hebben. Ook zijn er redelijk betaalbare massages te vinden. En als je echt iets aparts wilt, dan kun je kiezen voor een vibrerende sauna. Ik heb hem zelf overigens niet geprobeerd, dus ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring *wijst naar de comments sectie*

Whitsunday Islands

Vanuit Byron Bay zijn ook diverse trips naar de Whitsunday Islands en Fraser Island te boeken. Bij de meeste hostels en campings kun je hierover diverse folders vinden.

Byron Bay van Boven

Krijg je van surfen niet genoeg adrenaline? Zoek het dan hoger op. Rondvluchten, paragliding en ultralight vliegen zijn voor iedereen toegankelijk. Ook is er een skydive club, waar je jezelf voor een paar honderd dollar uit een vliegtuig kunt werpen.

Eat, sleep, surf, repeat

Byron Bay is een prima plaats voor de strandliefhebber. De stroom toeristen heeft er dan ook toe geleid dat er een uitgebreid aanbod aan hostels is. Dit grote aanbod betekent dat ze met elkaar concurreren, waardoor de prijzen relatief laag liggen. Op Booking.com kun je alvast vooraf reserveren, maar je kunt ook ter plekke kijken. Meestal is er wel een plekje te vinden.

Ook het eten is prima betaalbaar, zelfs als je besluit om te gaan voor een organische en gezonde afhaalmaaltijd van de biologische groentenboer.

Byron Bay heeft voor elk wat wils en mag eigenlijk in geen enkele reis ontbreken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.