Ontdek de Jenolan Caves

0
598
Adventure caving in de Jenolan Caves is een veel leukere manier om de grotten te leren kennen.

Zin in weleens wat anders? Wat nieuws ontdekken? Lees vooral verder en ontdek de Jenolan Caves!

trilobiet
Dit is nou een trilobiet

De Blue Mountains zijn een bekend National Park dat zo’n 100 kilometer ten westen van Sydney ligt. De Blue Mountains staan sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als je iets verder rijdt, kom je ten westen van dit National Park bij de Jenolan Caves: de oudste open grotten ter wereld.

In deze grotten komt het Siluur aan het oppervlak, een tijdperk van ca. 445 tot 415 miljoen jaar geleden, toen de wereld er nog heel anders uitzag. Het grote oercontinent Gondwana bevond zich rond de zuidpool en Australië lag toen tegen de evenaar aan. De zeespiegel lag aanmerkelijk hoger dan nu en de wereld kende een veel warmer klimaat. In de afzettingen uit het Siluur komen daarom vooral zeedieren voor, zoals schelpen en trilobieten.

De Jenolan Caves bezoeken

De Jenolan Caves zijn een uitgebreid grottenstelsel van ca. 40 kilometer aan gangen. Deze gangen bevinden zich op meerdere niveaus en tellen in totaal meer dan 300 ingangen. De diverse grotten zijn ontdekt en opengesteld voor publiek vanaf halverwege de 19de eeuw tot begin 20ste eeuw.

Als je de grotten gaat bezoeken, hou dan in je achterhoofd wat je belangrijk vindt, wat je het meest interesseert, wat je het mooiste vindt, en vooral: wat je fysiek aankunt. De diverse grotten kennen namelijk een verschillende ‘moeilijkheidsgraad’ voor bezoekers.

Adventure caving in de Jenolan Caves is een veel leukere manier om de grotten te leren kennen.
De Plughole tour in de Jenolan Caves is ideaal voor de avontuurlijk aangelegde reiziger.

De Lucas grot is het meest populair onder de bezoekers. De grot is makkelijk toegankelijk en door de goede akoestiek zijn er vaak trouwerijen en concerten. Maar bijvoorbeeld de River grot is moeilijk begaanbaar. En geïnteresseerden in speleologie, kunnen terecht in de Elder Cave, waarvoor de ‘Plughole Tour’ te boeken is. Deze plughole is voor de avontuurlijk aangelegde backpacker een absolute aanrader.

Wat er precies te zien is, verschilt ook. In de ene grot heb je echt de klassieke stalagmieten en stalactieten, in andere grotten overheersen andere vormen druipsteen, zoals druipsteen in de vorm van een deken of gordijn. Het is ook grappig om te kijken wat je erin ziet.

9 grotten

In totaal zijn er 9 grotten met ieder een eigen schoonheid te bewonderen. Alle grotten (behalve die van de Plughole Tour) zijn verlicht, dus je kunt alles goed zien. In sommige grotten worden zelfs hele lichtshows gegeven. Alleen al sommige namen van de grotten nodigen uit tot de nodige nieuwsgierigheid. Bij namen als Pool of Cerberus, Temple of Baal, of Alladin Cave gaat je fantasie meteen werken, toch!

Er zijn veel verschillende rondleidingen, zoals één speciaal voor kinderen, begeleide rondleidingen, rondleidingen in de nachtelijke uren (natuurlijk met de bijbehorende enge verhalen: de populaire Legends, Mysteries & Ghosts Tour). Of je kunt de grotten verkennen met alleen de audiotour op de headset. Deze audioguide is in diverse talen te beluisteren.

De maker van deze website in de Jenolan Caves.
Wandelend beginnen aan de Plughole tour in de Jenolan Caves

The Grand Arch is de plaats waarvandaan de meeste rondleidingen vertrekken. Ook wandelingen in de omgeving hebben de Arch als vertrekpunt.

Er zijn plenty mogelijkheden voor eten en drinken: een bistro, een restaurant, een bar, en ook qua overnachting is er veel keuze. Je kunt zelf bepalen hoe luxe of basic je wilt gaan.

De Jenolan Caves winnen al een aantal jaren prijzen in de Australische toeristenindustrie. En ook Tripadvisor is zeer te spreken over deze bestemming gezien de toekenning van hun ‘Certificate of Excellence’.

De Jenolan Caves zijn goed te bereiken vanuit Oberon.

 

Eerder schreef ik ook dit artikel over de Jenolan Caves

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.