Orkaan Debbie laat ravage achter in N-Queensland

0
2719
orkaan
Orkaan onderweg (Foto: Unsplash)

Orkaan Debbie heeft gisteren fors huisgehouden in Queensland. Volgens de lokale autoriteiten zitten ruim 63.000 zonder stroom. Wegen zijn onbereikbaar. Ruim 800 mensen hebben gedurende de orkaan de hulplijn gebeld. Waarschijnlijk ligt het mensen dat hulp wilde fors hoger. Maar omdat het telefoonnetwerk her en der niet functioneerde, kon niet iedereen bellen. Hoewel de orkaan windsnelheden bereikte tot wel 260 km/u (categorie 4) zijn er geen doden gevallen. Over gewonden is weinig bekend, mede omdat sommige gebieden totaal niet bereikbaar zijn.

 Evacuatie voor aankomst Debbie

Dat er geen slachtoffers zijn gevallen, kan goed komen doordat er uit voorzorg een enorm gebied geëvacueerd is. Ruim 30.000 mensen kregen de opdracht een veilig heenkomen te zoeken. Hiermee is deze evacuatie de grootste sinds 1974. In dat jaar werd de stad Darwin (Northern Territory) verwoest  door orkaan Tracy.

Grote schade populaire bestemmingen backpackers

Ook Airlie Beach en de Whitsundays, voor backpackers bekende plekken, werden zwaar getroffen, zo blijkt uit onderstaande reportage van ABC (waarop ik bepaalde plekjes nog herken van mijn eigen bezoek…). Bezoekers die de Whitsundays bezochten toen de orkaan toesloeg zitten vast op het eiland doordat boten gezonken zijn en de haven zwaar beschadigd. Bovendien is de zee nog onstuimig, wat varen riskant maakt. Hoewel men op het eiland veilig zit, dreigt het drinkwater er op te raken.

Een enkeling ziet de lol er echter wel van in. Maar of dat slim is? Volgens de reporter in ieder geval niet:

Hulp en herstel

Ondanks de aanhoudende regen zijn enkele duizenden mensen bezig met herstelwerkzaamheden en hulpverlening. Ook het leger wordt ingezet. Twee grote transportvliegtuigen (voor de liefhebber: een C17 en een C27) zijn op woensdag in Townsville geland. Ook Annastacia Palaszczuk, de premier van Queensland, heeft de deelstaat bezocht. De militaire transportvliegtuigen hadden meer dan 1000 medewerkers van hulpdiensten en defensie aan boord. Ook brachten ze voorraden mee, waaronder grote hoeveelheden drinkwater.

Reizigers onaangedaan door Debbie

Hoewel het weer op zijn zachtst gezegd wat heftig was, lijkt de impact op internationale reizigers beperkt tot een paar vertragingen. Het betrof hier een klein aantal vluchten, die vaak minder dan een uur vertraging opliepen. Een luchtverkeersleider die niet met naam genoemd wilde worden vertelde dat deze vluchten simpelweg om de storm heengevlogen waren.

Op de luchthaven van Brisbane verwacht men weinig ellende. De storm is inmiddels in kracht afgenomen. En hoewel het nog steeds rotweer blijft, zal er weinig schade ontstaan.

Mijnbouw tot stilstand gekomen

Ergens is het wel ironisch. Door het gebruik van fossiele brandstoffen verandert het klimaat en krijgen we heftiger orkanen te verduren. Laat het nu net een orkaan zijn die de fossiele brandstoffen nu keihard raakt? Door de orkaan (inmiddels een heftige storm) zal er in bepaalde mijnbouwgebieden ruim 250 mm regen vallen. Dat brengt het gevaar van plotselinge overstromingen met zich mee. Om die reden hebben de mijnbouwbedrijven hun activiteiten in kolen- (en goud)mijnen stilgelegd. Ook het transport van gewonnen materialen ligt stil.

Doordat ook spoorlijnen beschadigd zijn, kan het gebeuren dat mijnen niet meer kunnen produceren. Ze kunnen simpelweg de opgegraven kolen nergens kwijt.

Tegelijkertijd is ook transport via het water beperkt, omdat schepen een veilige haven op moeten zoeken.

Een woordvoerder van de instelling die namens de staat Queensland over de mijnbouw gaat weet nog niet precies wat de gevolgen zullen zijn: “Het lijkt erop dat het (gebied) drie tot vijf dagen heftige regen krijgt. Pas nadat de regen is gevallen en we de overstromingsgebieden kennen, weten we wat de operationele gevolgen zijn”.

Volgens de woordvoerder is het veel te vroeg om voorspellingen te doen over de economische gevolgen. Hij vindt het ook ongepast: “terwijl onze mensen hard werken om hun thuis en dierbaren te beschermen tegen het acute gevaar van orkaan Debbie”.  Maar dat gevolgen fors zijn is te verwachten. De Australische economie steunt voor een belangrijk deel op de mijnbouw.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.