Rip Current: overleef het grootste gevaar aan het strand

0
1013

Belangrijk voor iedereen die van plan is een surfplank te pakken en lessen te nemen! Wat is hét grootste gevaar in de oceaan? Haaien? Gigantische inktvissen? Nee, het grootste gevaar in de oceaan is een stuk minder zichtbaar. Rip Currents, oftewel onderstromen, zijn veel gevaarlijker dan welk oceaandier dan ook.

Een onderstroom heet in het Engels “Rip Current”, maar wordt ook weleens foutief aangeduid als Rip Tide. Op zich klinkt het onschuldig, maar als het je te pakken neemt kun je maar beter weten wat je moet doen!

Een Rip current is een smalle, krachtige snelstromende stroming die direct de zee in voert. De stroomsnelheid kan oplopen tot 1 á 2 meter per seconde (2 m/s is 7,2 km/u, zo snel zwem je niet). Meestal ontstaan ze dichtbij de kust in ondiep water, tot ruwweg een meter diep. En dat is nou precies waar de meeste badgasten zich bevinden. Hoe ontstaat een Rip Current, en hoe overleef je deze?
Om te ontstaan heeft een Rip Current afwisselend een gebied vlakbij het strand nodig waar de golven kunnen breken en een stuk waar dit niet kan. Vaak wordt deze variate veroorzaakt doordat er zich op de zeebodem zandbedden vormen.

Zodra de golven ondieper water bereiken zullen ze breken, maar in de diepere stukken gebeurt dat niet. Daardoor zie je afwisselend golven breken en een stuk zee dat er een stuk gladder uitziet.

Zodra ze het ondiepe stuk bereiken, worden de golven eerst hoger. Door de snelheid die ze al hebben wordt er water richting het strand geduwd. Zodra de golven breken (en dus lager worden) verliezen de golven hun kracht. Tegelijkertijd stijgt het waterniveau op die plek een paar centimeter.

Omdat het water op de plek waar de golven breken ietsje hoger is dan op de naastgelegen zone waar dit niet gebeurt, zal het water van de golven “bergaf” stromen. Het water van de golven stroomt dus naar het niet-brekende stuk. Dit is een zogeheten “feeder current”, een stroom die min of meer parallel loopt aan het strand.

En daar waar de twee Feeder Currents elkaar ontmoeten, kan het water nog maar één kant op: recht de zee in.

En daar wil je als zwemmer niet terecht komen!

Afbeelding ripcurrents
(1): Brekende golven
(2): Feeder Current
(3): Rip Current (Rip Tide) (Bron: http://www.iflscience.com)

 

Wat te doen als je in een Rip Current terecht komt?

 1. Probeer met je voeten de bodem vast te houden. Hierdoor kun je jezelf misschien een weg uit de rip vechten.
 2. Blijf kalm!
  Op het moment dat de stroom je te pakken heeft, zul je mogelijk geneigd zijn in paniek te raken en keihard tegen de stroom te vechten. Niet doen. Blijf rustig, want je kunt nog ontsnappen. Een rip current trekt je niet omlaag, maar enkel weg vanaf het strand.
 3. Spaar je kracht
  Kijk of je voet aan de bodem kunt krijgen. Zo niet, ook dan blijf je kalm. Vecht niet tegen de stroming. De meeste slachtoffers vallen doordat ze tegen de stroom in zwemmen en uitgeput raken. Spaar je krachten.
 4. Roep om hulp
  Bij de meeste publieke stranden zijn Life Guards aanwezig. Steek 1 arm in de lucht en roep om hulp. De omhooggestoken arm is een teken dat je hulp nodig hebt. Geen reactie? Zwaai dan met beide armen.
 5. Geen hulp? Tijd om te zwemmen
  Als er geen hulp is, dan zul je jezelf moeten redden. Weet je nog wat een ripcurrent is? Een snelstromende, SMALLE, waterstroom. Zorg dus dat je uit deze smalle zone komt. Zwem haaks op de stroming (dus parallel aan het strand) tot je uit de stroming terecht komt. Je zult vanzelf in het stuk terecht komen waar de golven breken. De afstand die je af moet leggen is vaak nog geen 50 meter!
  Vanaf dit punt zwem je rustig terug naar het strand.
 6. Rust uit
  Na deze angstige ervaring, zul je even willen uithijgen.

 

Gebruikte bronnen:

IFL Science
WikiHow

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.