Kings Cross bruist en borrelt

0
108
Het Coca Cola billboard waakt al sinds jaar en dag de toegang van Kings Cross

Zoals elke buitenlander weet dat de Wallen in Amsterdam het Red Light District zijn, zo weet iedereen dat Kings Cross het Sodom en Gomorra van Australië is. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel?

Waar ligt Kings Cross?

Kings Cross is een wijk in Sydney. De buurtligt ongeveer 2km ten oosten van het centrum, op ongeveer 20-25 minuten lopen. Maar je kunt er ook heel makkelijk komen met de metro, aangezien Kings Cross Station midden in Kings Cross, aan Darlinghurst Road ligt. Er is dus niets dat je in de weg zit als je de wijk wilt bezoeken om je eigen oordeel te vormen.

Kaart: Google Maps

Is Kings Cross echt alleen voor hoerenlopers?

Laten we het maar even lomp zeggen: dit stadsdeel heeft het imago dat het alleen aantrekkelijk is voor vunzige mannetjes in lange regenjassen die in shabby stripclubs op zoek gaan naar een avondje betaalde liefde. En inderdaad, toen ik in dit buurtje een hostel had, voelde ik me de eerste twee dagen ook niet helemaal op mijn gemak.

De werkelijkheid is echter anders. Natuurlijk, er zijn een aantal stripclubs. Wanneer je langsloopt wordt je snel aangesproken door pushers/bouncers (een dubbelfunctie) om je te verleiden binnen te komen. Dit gebeurt echter op een respectvolle manier. Als tijdelijke bewoner van de buurt merkte ik dat de mannen al na een paar dagen doorhadden dat er aan mij weinig klandizie te halen was. Maar ik werd nog altijd vriendelijk begroet.

Diverse locatie

De El Alamein fontein in Fitzroy Park (in Kings Cross)herdenkt de soldaten die in 1942 sneuvelden in de slag om El Alamein

Kings Cross is (mede door nieuwe wetgeving) veel meer dan stripclubs en (steeds minder) prostitutie. Het is een verzamelplaats van extremen. Neem de preacher, die op een pleintje staat te preken in de hoop de zondaren tot inzicht te brengen.

Geschiedenis van Kings Cross

Oorspronkelijk was deze wijk een zelfstandige voorstad, maar inmiddels is het een integraal onderdeel van de stad geworden. In de 19e eeuw was het de meest prestigieuze plek van Sydney.

Dit is waar mensen heen gingen om de drukte van de stad te ontkomen en tot rust te komen. Die rust van toen vind je er echter niet meer, met 20.018 inwoners op een stukje grond van 1,4 km2 is het verre van de “oase van rust” van de 18e eeuw. Nu bruist het en borrelt het aan alle kanten.

Hostels en restaurantjes

Darlinghurst Road, Kings Cross (2012). Foto: Wiki Commons

Darlinghurst Road is ook een plaats waar je heel veel betaalbare hostels zult vinden. Alleen om die reden al is het slim om deze wijk niet links te laten liggen. En waar hostels zijn, zijn (betaalbare) restaurantjes en leuke kroegen. De belangrijkste weg in deze wijk is Darlinghurst Road. De rest van de wijk is voornamelijk een woonwijk, waar voor backpackers weinig te doen is.

Ook is deze wijk de plek van het jaarlijkse Kings Cross Food and Wine festival. Heerlijk genieten!

De Sydney Travellers Car Market, die sinds het begin der tijden in een parkeergarage in deze wijk plaatsvond is er helaas niet meer. Net als zoveel andere zaken is ook deze iconische markt alleen nog maar online.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.