Contact houden met het thuisfront, je volgende route uitstippelen, je reisblog up-to-date houden of je serie op Netflix kijken… Deze dingen wil je tijdens de reis door Australië zorgeloos en veilig kunnen doen. Of je nou op reis gaat of niet, het is sowieso al handig om de juiste wachtwoorden te kiezen en een goede virusscanner te zetten op al je apparaten. Bewaar daarnaast je gegevens in je cloud en installeer een adblocker die alle cookies blokkeert. Wil je graag veilig internetten in Australië met een VPN? Lees dan snel verder!
Wat is een VPN?
Een Virtual Private Network (VPN) is een dienst, legaal zowel in Nederland als Australië, en zorgt voor een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding tussen de gebruiker en het internet. Tijdens het internetten gebruik je namelijk een uniek IP-adres en ben je makkelijk online te volgen. In 2015 is in Australië het Telecommunications (Interception and Access) Amendment (Data retention) Act aangenomen. Internetproviders zijn hierdoor verplicht om internetdata van hun klanten tot twee jaar te bewaren. Deze data kan, zonder dwangbevel, worden opgevraagd door Australische overheidsinstellingen. Met name in Australië is het gebruiken van een VPN-service dus een goed idee!
Enkele voordelen van een VPN zijn:
- Veiligheid: het is heel lastig voor iemand om deze beveiligde en versleutelde verbinding te onderscheppen. Het maakt dus niet uit waar je bent, want met een VPN kan je zonder risico gebruik maken van openbare WiFi netwerken.
- Anonimiteit: we kunnen niet met zekerheid zeggen dat het 100% anoniem is, maar je privacy gaat er in ieder geval op vooruit! Jouw IP-adres wordt verborgen wanneer je verbinding maakt met een VPN-server en zo kunnen partijen op het internet jouw locatie en identiteit niet achterhalen.
- Geografische blokkades omzeilen: je bent op vakantie en je bent toch te benieuwd hoe die ene Nederlandse serie afloopt. Het kan in het buitenland dan lastig zijn om deze serie online te bekijken. Met een VPN-service kan je dit gemakkelijk omzeilen!
Het gezegde ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’ geldt ook voor VPN. Denk hierbij aan:
- Langzaam internet: webpagina’s bezoeken zal meestal vlot verlopen, maar grotere bestanden downloaden of video streamen kan langzamer gaan of haperen.
- Tijd: het opzetten van de VPN-verbinding kan ook even tijd kosten.
- Gebruiksvriendelijkheid: niet alle VPN-aanbieders beschikken over gebruiksvriendelijke softwares en een mobiele app.
Belangrijke aandachtspunten bij een VPN
Natuurlijk is het kiezen van een VPN niet geheel eenvoudig. Bekende VPN aanbieders zijn bijvoorbeeld NordVPN, maar er zijn er nog veel meer. Let voor het kiezen van een aanbieder op de volgende punten:
- Privacy-voorwaarden: let erop dat je gegevens niet worden opgeslagen of geanalyseerd. Sommige VPN-diensten zeggen dat ze dit niet doen, terwijl het uiteindelijk toch wel gebeurt.
- Software: het wordt aangeraden om een dienst te kiezen die OpenVPN ondersteunt, want dat is het veiligst. Hou ook in de gaten of de software beschikbaar is voor verschillende apparaten.
- Vestigingsland: vanwege de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-servers uit Amerika mogelijk worden meegekeken door overheidsdiensten. Indien je gesteld bent op je privacy, is het slim om ook landen waar Amerika een nauwe samenwerking mee heeft te vermijden. Dit zijn Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.
- Aantal servers: bij een hoger aantal servers is de kans groter dat de snelheid goed is, al ligt het ook aan de drukte op de server.
- Gratis of betaalde versie: gratis diensten gaan vaak gepaard met een beperkt datalimiet, snelheid of hoeveelheid servers waarmee je kunt verbinden. Betaalde diensten zijn ook niet altijd goed. Kijk dus goed naar bovenstaande aandachtspunten.