Het is een van belangrijkste vragen voor je reis naar Australië… Moet ik een visum aanvragen? Ja, hiervoor heb je inderdaad eentje nodig! Het is namelijk alleen mogelijk om met een geldig visum in te checken op vluchten naar Australië. Heb je nog meer vragen omtrent een visum voor Australië? Wij geven je hier antwoorden op de meest gestelde vragen! 

 

Wie moet een visum aanvragen?

Het is voor alle reizigers verplicht om in het bezit te zijn van een geldig visum, met uitzondering van Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Reis je met kinderen? Ook dan moet elk kind een visum hebben. Ook kun je verschillende soorten visa aanvragen. Het ligt er maar net aan wat je van plan bent om in Australië te doen. 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Het is misschien geen verrassing, maar Australië hanteert redelijk strenge eisen bij het toekennen van een visum en het toelaten tot het land. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

  • Paspoort is bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig
  • Je hebt geen tuberculose op het moment dat je naar Australie reist
  • Je gaat geen studie of training volgen die langer dan 3 maanden duurt
  • Niet veroordeeld geweest voor een gevangenisstraf van meer van 12 maanden
  • Geen intentie om diensten of goederen aan Australische consumenten te verkopen
  • Geen openstaande schulden bij de Australische overheid.

Wat kost het aanvragen van een visum?

Wil je binnenkort backpacken in Australië? Vraag dan een toeristenvisum aan. Deze kan je gratis aanvragen via de website van de immigratiedienst van Australië. Indien je liever een visum wilt aanvragen via een Nederlands visumbureau, dan kost het €14,95 per persoon.

 

Hoe vraag ik een visum aan?

Het aanvragen van een visum voor vakanties en zakenreizen is relatief eenvoudig te doen in slechts 3 stappen. 

  1. Invullen van een formulier: wanneer je een visum online gaat aanvragen, moet je een online formulier invullen. Je hebt alleen je paspoort nodig. 
  2. Betaling van de visum: het betalen van je visum kan gemakkelijk met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.
  3. Ontvangen van bewijs: via de mail zul je na betaling een bewijs van toekenning ontvangen. Indien er spoed achter zit, krijg je dit bewijs meestal binnen een uur.

 

Hoelang is een visum voor Australië geldig?

Je visum is vanaf het moment dat het is toegekend maar liefst 12 maanden geldig. Er zijn hier wel een aantal regels aan verbonden. Het is namelijk met deze visum toegestaan om een onbeperkt aantal keer te reizen naar Australië, alleen mag de reis en het verblijf nooit langer dan 3 maanden duren. Ook kun je je visum niet zomaar verlengen. Het is dan een kwestie van opnieuw aanvragen.

 

Wordt mijn visum gecontroleerd?

Zeker! De controle vindt zelfs al plaats bij het inchecken of boarden (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij). Het is daarom van belang dat je op tijd je visum aanvraagt. Gelukkig worden visa over het algemeen binnen enkele werkdagen toegekend, maar het wordt sterk aangeraden om dit al enkele weken voor vertrek aan te vragen.