Australië is een prachtig maar vooral ook groot land! Het is qua oppervlakte het op vijf na grootste land ter wereld. Dan begrijp je wel dat er in heel Australië verschillende klimaten en seizoenen zijn. Als jij een vakantie wil plannen naar Australië, is het belangrijk om rekening te houden met al deze klimaatverschillen. Wij helpen jou om de beste periode kiezen om op vakantie te gaan naar Australië.  

 

De verschillende klimaat- en weer seizoenen

In Australië zijn de seizoenen net wat anders dan in Nederland. In Australië is het zomer van december t/m februari en winter van juni t/m augustus. Behalve in het noorden van Australië, daar is het net weer even anders. De grote steden Sydney en Brisbane hebben een subtropisch klimaat en in het midden van Australië heerst een woestijnklimaat. Weer een hele andere klimaatzone is in het noorden van Australië. In dit gebied is een tropisch klimaat met een regen- en een droogseizoen. Tijdens het regenseizoen kunnen er ook hevige stormen en cyclonen voorkomen, niet heel fijn om daar middenin te zitten…

 

Australië in delen 

Om het simpeler te maken kan je Australië eigenlijk ‘opdelen’ in twee delen, het noorden en het zuiden. Het beste kun je tijdens de Australische zomermaanden naar het zuiden gaan (december t/m februari). En in mei t/m oktober naar het noorden. Het midden van Australië is het best om te bezoeken vanaf oktober t/m november en maart t/m mei. 

 

De verschillende reisseizoenen 

Maar niet alleen het weer heeft invloed op de beste reistijd, ook de verschillende reisseizoenen. Je het drie seizoenen: hoog, midden en laag. Tijdens deze seizoenen zijn er verschillen in het weer, maar ook in de drukte en prijzen. Tussen december en februari, is het zomer in Australië en dus is het dan wel de lekkerste tijd om te gaan. Veel inwoners vieren dan ook vakantie dus houd wel rekening met meer drukte en hogere prijzen. Echter, zijn er dan wel veel concerten en festivals in die periode! 

De maanden maart t/m mei (ook september t/m november) vallen buiten het hoogseizoen. Dit is ook een goede periode om te gaan. Het weer is nog steeds lekker, de prijzen dalen en het is ook een stuk rustiger. 

De maanden juni t/m augustus vormen het laagseizoen. In het zuiden is het koeler en valt er meer regen en in het noorden is het mild en zonnig. Ook in deze maanden kun je goedkoop reizen en is het over het algemeen rustiger. Alleen in de skigebieden kan het wat drukker zijn. 

Het is lastig om specifiek een periode te bestempelen als dé tijd om te gaan, wil je zeker zijn van lekker weer dan is een echte zonvakantie ook aan te raden. Er zijn nou eenmaal grote verschillen qua klimaat, seizoen, etc. Het is ook nog eens erg persoonlijk, het hangt bijvoorbeeld ook af van de plannen/activiteiten die je in je hoofd had voor jouw vakantie. 

Er zijn tegenwoordig allemaal verschillende vakanties, naast een heerlijk verblijf in Australië. Maar hopelijk heb je nu in ieder geval wel een goed overzicht gekregen en kun je nu zelf een betere afweging maken. Veel succes!