Meer weten over het klimaat & weer Australië? Dan ben je hier op de juiste plek! Lees alles over het klimaat en weer in Australië en bepaal jouw ideale reisperiode. Ook lees je hier alles over de verschillende seizoenen, dus wanneer is het zomer en winter in Australië, en over het weer in de verschillende regio's van Australië.
Weer Australië – Het klimaat
Omdat Australië zo'n groot land is, is het klimaat niet in een paar zinnen te beschrijven en verschilt het weer Australië dus per regio. Australië heeft een oppervlakte van ruim 8 miljoen km² en heeft verschillende klimaatzones:
- Woestijnklimaat – Het binnenland van Australië (The Outback)
- Tropisch klimaat – Het noorden van Australië
- Subtropisch klimaat – Grote delen van de west- en oostkust van Australië
- Middellandse zeeklimaat – Het zuiden van Australië
Klimaat Australië – The Outback
- Klimaat: woestijnklimaat
- Regio: het zuiden van Northern Territory (Alice Springs)
Het afgelegen binnenland van Australië, ook wel The Outback genoemd, heeft dus een woestijnklimaat. Dit houdt in dat het hier zeer droog is en er weinig neerslag valt. Als hier neerslag valt, valt dat in de wintermaanden. Ook variëren de temperaturen in The Outback van Australië sterk. Zo kan het hier in de zomer in Australië makkelijk 40 graden worden, terwijl het in de winter overdag rond de 20 graden is. Ook kan het 's nachts erg afkoelen, waardoor de temperatuur soms daalt tot onder het vriespunt.
Klimaat Australië – Noorden
- Klimaat: tropisch klimaat
- Regio's: het noorden van Northern Territory, Western Australia en Queensland
In het noorden van Australië heerst een tropisch klimaat, wat betekent dat het hier vochtig en warm is. Ook kent het noorden van Australië een regenseizoen, dit loopt van november t/m april. Tijdens het regenseizoen regent het vrijwel iedere dag, maar dit zijn vaak korte buiten. In mei t/m oktober is vanzelfsprekend de drogere periode. De temperaturen liggen het gehele jaar rond de 30 graden. Ook kan het er soms flink stormen.
Klimaat Australië – West- en oostkust
- Klimaat: subtropisch klimaat
- Regio's: South Australia, New South Wales, het zuiden van Western Australia en het zuidoosten van Queensland
In veel regio's van Australië heerst een subtropisch klimaat. Dit houdt in dat de temperaturen het hele jaar tussen de 20 en 30 graden liggen, en het weer dus zeer aangenaam is. Het subtropisch klimaat heerst in het zuidwesten van Australië (het zuiden van Western Australia), het zuidoosten van Queensland (rond Brisbane) en in de regio's New South Wales en South Australia. 's Zomers kan het hier zeer warm worden en 's winters koelt het af.
Klimaat Australië – Zuiden
- Klimaat: middellandse zeeklimaat/mediterraans klimaat
- Regio's: Tasmanië en ten zuiden van Sydney, Adelaide en Perth
In de zuidelijkste puntjes van Australië heerst een mediterraans klimaat, ook wel middellandse zeeklimaat genoemd. Op deze plekken is het klimaat te vergelijken met landen in Zuid-Europa. 's Zomers kan het hier dus vrij warm worden, terwijl het in de winter erg afkoelt (in vergelijking met de rest van Australië). In de winter is er in deze regio's zelfs kans op sneeuw!
Weer Australië – Seizoenen zomer/winter
Aangezien er een aantal verschillende klimaten heersen in Australië en het weer dus vaak verschilt per seizoen, is het handig om te weten wanneer welk seizoen begint. Wanneer het bij ons zomer is, is het winter in Australië. Dit is van juni t/m augustus. Wanneer het bij ons winter is, is het juist zomer in Australië. Dit is van december t/m februari. Dit geldt ook voor de lente en de herfst. Wanneer het hier lente is (maart t/m mei) is het in Australië herfst. En wanneer het hier herfst is (september t/m november) is het in Australië lente. Het is dan ook geen verrassing dat Australië een populaire vakantiebestemming is in de winter…
Weer Australië – Bosbranden
Helaas brengt het klimaat van Australië ook wat minder leuke dingen met zich mee. Door de combinatie van extreme hitte en droogte kunnen er bosbranden ontstaan. Dit heeft Australië gezien in de zomer van 2019/2020. Na een recorddroog jaar en twee recordhete zomers barstte in december en januari 2020 de bom. In heel Australië ontstonden grote bosbranden die de natuur compleet verwoestten. De beelden hiervan gingen de hele wereld over. De bosbranden in Australië verwoestten naast de grote natuurgebieden zo'n 3500 huizen en kostte het leven van 450 mensen. Gelukkig zijn de bosbranden weer onder controle en kan er begonnen worden aan de heropbouw. Deze rampzalige zomer met bosbranden noemen de Australiërs de ‘Black Summer'.
Orkanen in Australië
Ook orkanen kunnen in Australië voorkomen. Het orkaanseizoen duurt 3 maanden en loopt van januari t/m maart. De orkanen in Australië komen vanuit het oosten en treffen vooral het noorden en noordoosten van het land. Het is niet te voorspellen wanneer een orkaan zal ontstaan in Australië. Het orkaanseizoen wordt meestal gekenmerkt door een aantal heftige stormen.