Als je gaat backpacken in Australië, doen de meeste dat met een eigen auto of camper. Een andere optie is een speciale backpackersbus, denk aan Greyhound of The Magic Bus. Hoewel het allebei goede opties zijn, focussen wij ons nu op een eigen auto of camper met een belangrijke reden; vrijheid!

 

Reizen met auto/camper of OV?

Of je nu voor een auto of camper kiest, beiden geven je de vrijheid die je verwacht bij het backpacken. Je kunt op eigen tempo je eigen route bepalen en je kunt gaan en staan waar je wilt. Tot slot en niet geheel onbelangrijk; het is minder duur dan veel mensen denken!

Voor- en nadelen van een auto

Het grootste voordeel van een auto is de bewegingsvrijheid, want een auto verplaats je net even wat makkelijker dan een camper. Zeker in de steden! Boodschappen doen, een bezienswaardigheid bezoeken, onverharde wegen of de bergen in? Met de auto is het allemaal iets makkelijker en daarnaast is een auto vaak goedkoper dan een camper. 

Het nadeel van een auto is dat ze niet gemaakt zijn om er in te overnachten. Daardoor zul je accommodaties moeten boeken of een tent mee moeten nemen en dit zorgt natuurlijk voor extra kosten. Daarnaast kun je in een auto wel iets minder meenemen dan in een camper (denk aan kampeerspullen).

 

Voor- en nadelen van een camper

Het grootste voordeel van een camper huren in Australië is de ruimte. Zeker als je met twee of meer personen reist, is ruimte wel zo lekker. Daarnaast heb je met een camper je bed altijd bij je en hoef je dus geen extra spullen mee te nemen of dure accommodaties te boeken.

Het nadeel van een camper is dat je iets minder flexibel bent. Met een kleine camper kun je prima door steden navigeren, maar grote campers zijn nu eenmaal wat minder praktisch in kleinere ruimtes. Daarnaast zijn campers vaak duurder in aanschaf.

 

Buy-back garantie

Als je besluit een camper of auto te kopen, kijk dan of de aanbieder ‘buy-back’ garantie biedt. Zoals de naam doet vermoeden, koopt de verkoper jouw camper of auto aan het einde van je reis terug voor een gegarandeerd bedrag. Eigenlijk is het dus een soort huren. Lekker makkelijk want jij hoeft aan het einde van je reis niet op zoek naar een koper en het scheelt behoorlijk wat euro’s.

 

Wat is de beste route door Australië?

Eigenlijk is er geen éénduidig antwoord over de beste route. Dat is hetzelfde als vragen welke route in Europa je moet volgen. Het is allemaal afhankelijk van wat je wil zien, hoe lang je de tijd hebt, in welke periode je reist en zelfs je budget.

Over het algemeen bezoeken veel reizigers de oostkust van Australië. Het deel tussen Cairns in het noorden en Adelaide in het zuiden. Die route, Cairns, Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide, is zo’n 4.500 kilometer. Die route kun je op verschillende manieren rijden, je kunt stops toevoegen, maar ook richting The Outback of naar het westen rijden richting Perth.

Als je een route zou willen volgen, raden wij route Cairns, Brisbane, Sydney, Melbourne en Adelaide waar je eventueel Perth in het westen, Darwin in het noorden en Alice Springs in het midden van Australië aan toe kunt voegen.