Werken

Wil je gaan werken in Australië? Tof! Werken in Australië is zeker een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Je leert nieuwe mensen kennen, verbetert je Engels en krijgt goed betaald. Veel backpackers combineren het werk met reizen; met het verdiende geld kun je te gekke tripjes maken!

Maar nu is de volgende vraag… Waar moet je precies beginnen? Veel backpackers willen graag in Australië werken, maar weten niet hoe ze het aan moeten pakken. Het is ook best spannend; aan de andere kant van de wereld op zoek naar werk. Gelukkig weten wij raad! Lees hieronder wat je moet doen om aan de slag te gaan in het veelzijdige Australië.

 

Stap 1: visum aanvragen

De eerste stap begint nog thuis: je visum aanvragen. Als je wilt werken in Australië, moet je een Working Holiday Visum Australië (WHVA) aanvragen. Het aanvragen is simpel en kan gewoon online. Met een WHVA mag je maximaal 12 maanden verblijven in Australië. Je mag tijdens deze 12 maanden Australië onbeperkt verlaten en toetreden. Het is alleen niet toegestaan om langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever te werken. Daarnaast moet je tussen de 18 en 31 jaar zijn en over 5000 Australische Dollars beschikken. Heel wat regeltjes dus… Maar als je eenmaal je visum op zak hebt, kan het zoeken beginnen!

 

 

Populaire banen in Australië

Wat voor werk kan je precies verwachten? Bepaalde sectoren zijn zeer populair onder de backpackers. Welk werk lijkt jou leuk om te doen?

Horeca

Backpackers neigen al snel naar de horeca. Dit is hartstikke leuk werk om te doen! Je kunt veel uurtjes maken en er is altijd wel werk in te vinden. Vooral in de toeristische gebieden is er werk in overvloed. Bovendien verdient het ook lekker. Wil je graag in een bar werken? Gaaf! Let wel goed op dat je daar een RSA-license (esponsible Service of Alcohol) voor nodig hebt. Deze kun je gemakkelijk online behalen.

Agrarische sector

Werken op een boerderij… Dat is toch de droom van elke backpacker? Een Australische boerderij is zeker niet te vergelijken met een Nederlandse boerderij. De boerderijen in Australië zijn groot en vooral zeer indrukwekkend. Het werk kan echter wel zwaar zijn. De hele dag in een bloedhete zon werken is niet altijd even prettig. Vaak werk je wel met andere backpackers en is het aanbod groot.

Au pair

Wil je je helemaal onderdompelen in de Australische cultuur? Dan is Au Pair misschien wel wat voor jou! Als Au Pair woon je bij een Australisch gezin en is jouw hoofdtaak het verzorgen van de kinderen. In de meeste gevallen doe je ook wat huishoudelijke taken. Doorgaans is Au Pair geen goedbetaalde baan. Wel is het een toffe ervaring en daarom een populaire optie bij veel backpackers.

Hostels

Vaak staan hostel open voor nieuw personeel. Je kunt bijvoorbeeld achter de bar werken, bij de receptie of in de schoonmaak. Soms betalen hostels je uit in geld, maar ze bieden dikwijls ook gratis accommodatie aan in ruil voor werk.

 

 

Werk zoeken in Australië

Wellicht heb je nu een sector gevonden die goed bij jou past… Maar hoe vind je nu precies dat werk in Australië?  Wij geven jou een paar tips om jouw kans op een leuk baantje te vergroten!

  • Connecties / locals: probeer eens wat rond te vragen!
  • Facebook groepen: er zijn genoeg Facebook groepen waarin werk wordt aangeboden.
  • Langsgaan met CV: gewoon langsgaan bij bedrijven. Deze oeroude manier werkt nog steeds goed.
  • Online: Harvest trail (voor boerderijwerk) en Gumtree zijn ideale sites voor het vinden van werk. Probeer ook eens de zoekmachines op websites van Australische uitzendbureaus.